"HansaMatrix" dibinātājs un lielākais akcionārs gatavs pārdot savas akcijas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"HansaMatrix" karogs.
"HansaMatrix" karogs. Foto: Publicitātes foto

Augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" dibinātājs un lielākais akcionārs Ilmārs Osmanis izteikto HansaMatrix" brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu uzskata par "saprātīgu iespēju savam "exit" no biznesa projekta" un plāno savas akcijas pārdot.

Jau izskanējis, ka vēl 15 dienas - līdz 31.martam - ir spēkā privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" uzņēmuma SIA "Emsco" izteiktais brīvprātīgais "HansaMatrix" akciju atpirkšanas piedāvājums. Turklāt veiksmīga darījuma gadījumā, ja iegādei tiks piedāvātas vismaz 75% no balsstiesīgajām "HansaMatrix" akcijām, plānots rosināt "HansaMatrix" izslēgšanu no regulētā tirgus.

Osmanis, kura uzņēmumam SIA "Macro Rīga" pieder ap 20% "HansaMatrix" akciju, ziņu medijam TVNET apliecināja, ka "Emsco" izteikto brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu vērtē kā labu iespēju gan institucionālajiem investoriem, gan privātajiem ieguldītājiem pārdot savas "HansaMatrix" akcijas. "Piedāvātā cena, manā ieskatā, ir racionāla un esošajai situācijai nozarē un kopumā valdošajām tendencēm pasaulē, atbilstoša," sacīja uzņēmuma dibinātājs.

Viņš pats jau esot pieteicies brīvprātīgajam akciju atpirkšanas piedāvājumam un plāno akcijas pārdot.

"Esmu vairāk nekā 20 gadus ar savām investīcijām un savu darbu, esot dibinātāja statusā, atbalstījis "HansaMatrix" izaugsmi, un šo redzu kā saprātīgu iespēju savam "exit" no biznesa projekta. Šobrīd situācija atbilst teicienam – labāk kārtīga zīle rokā, nekā mednis kokā. Šajā tirgus situācijā labāk nopelnīt mazāk, nekā paļauties uz to, kas, iespējams, tuvākajā nākotnē nenotiks," sacīja Osmanis.

Vienlaikus "HansaMatrix" dibinātājs arī atzīmēja, ka, vērtējot situāciju, ir jāņem vērā arī kopējais noskaņojums pasaulē, tostarp tas, ka akciju tirgos šobrīd valda pesimisms. "Enerģētikas cenu kāpums kombinācijā ar milzu inflāciju atstāj ietekmi arī uz kapitāla tirgiem."

""HansaMatrix" koncerna tālākā izaugsme diemžēl ir atdūrusies pret diviem faktoriem. Pirmkārt, uzņēmuma akcijas cena biržā pēdējos divus gadus, kopš Covid-19 pandēmijas, nebija iepriecinoša, un kapitāla tirgus investori uzņēmumu vērtēja zemāk, nekā tam būtu jābūt. Tur neko nevar darīt, ar to jārēķinās. Otrkārt, ASV šobrīd sākušies izaicinoši laiki startapiem," skaidroja Osmanis.

Pēc viņa teiktā, jaunuzņēmumiem ir grūtības piesaistīt darbības turpināšanas finansējumu. Tas ietekmē ne tikai pašus startapus, bet arī investīciju fondus, kas tajos iegulda. Fondi ir spiesti pārvērtēt investīciju portfeļu vērtību, un tiem nav vairs tik daudz argumentu ieguldījumu turpināšanai.

Atbalsta arī aiziešanu no biržas

Osmaņa ieskatā "BaltCap" piedāvājums izpirkt kompāniju un iziet no biržas ir saprotams un pietiekami loģisks.

"HansaMatrix" ienāca akciju tirgū 2016. gadā. "Tolaik bijām pirmie, kas pēc 10 gadu pārtraukuma kotējās biržā. Īsti citu alternatīvu nebija un mums arī izdevās piesaistīt vajadzīgo kapitālu tālākai attīstībai," atminējās uzņēmuma dibinātājs, piebilstot, ka savukārt pašlaik kapitāls biržā nav pietiekami pieejams, un Baltijas tirgus nenovērtē ražošanas "supply-chain" uzņēmumus, līdz ar to tas bremzē jauna kapitāla piesaisti.

"Tā ir ierasta pasaules prakse, ka uzņēmumi noteiktos attīstības posmos izlemj gan ieiet, gan arī iziet no regulētā tirgus. Saredzu, ka "HansaMatrix" tas ļaus fokusēties uz ilgtermiņa attīstību, dos lielāku brīvību lēmumu pieņemšanā un investoriem — iespēju nedaudz agresīvāk to pārvaldīt. Īpaši šajā laikā, kad vērojama tendence pārcelt ražošanu no Āzijas uz Eiropu," sacīja Osmanis.

"HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos. Kompānijas akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Savukārt "HansaMatrix" lielākie akcionāri, pēc kompānijas publiskotās informācijas, 2022.gada decembra beigās bija Ilmāram Osmanim piederošais uzņēmums "Macro Rīga" (25,78%), investīciju fondi "ZGI-4 AIF" (15,02%), "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" (9,92%) un "FlyCap Investment Fund I AIF" (8,86%), kā arī "CBL Asset Management" pārvaldītie fondi (6,54%), "Swedbank Investeerimisfondid" pārvaldītie fondi (5,4%) un "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" pārvaldītie fondi (5,09%).

"Emsco" ir "HansaMatrix" akciju iegādei dibināta komercsabiedrība, kas ietilpst "BaltCap" ieguldījumu portfelī. "Emsco" reģistrēta 2022.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas "BaltCap Private Equity Fund III". "BaltCap" ir privātā kapitāla un riska kapitāla ieguldītājs un pārvaldītājs, kas primāri darbojas Baltijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu