Pasaules Banka aprēķinājusi, cik lielus zaudējumus Ukrainai radījis karš

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pasaules Banka palielinājusi aprēķināto summu, kas nepieciešama Ukrainas atjaunošanai līdz 411 miljardiem dolāru. Līdz ar to zaudējumu apjoms, ko radījis Krievijas sāktais karš Ukrainā, ir pārsniedzis visu Krievijas oligarhu bagātību apjomu, kas ir 339 miljardi dolāru, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Kara dēļ vairāk nekā septiņi miljoni Ukrainas iedzīvotāju nonākuši zem nabadzības sliekšņa – tie ir 17% no valsts iedzīvotājiem. Turklāt Krievijas agresija atsviedusi Ukrainas ekonomiku līmenī, kāds bija pirms 15 gadiem.

Pasaules Banka savus aprēķinus veikusi kopīgi ar Eiropas Komisiju, ANO un Ukrainas valdību. Iepriekšējā novērtējumā, kurā tika analizēti pirmie trīs kara mēneši, teikts, ka kaitējums ir 349 miljardi dolāru, par ko Pasaules Banka ziņoja pagājušā gada septembrī. Zaudējumu apjoma pieauguma tempa samazināšanās ir saistāma ar to, ka karš galvenokārt notiek tajos apgabalos, kuri jau iepriekš vissmagāk cietuši no karadarbības. Tāpat ir jūtams efekts no starptautiskās palīdzības.

Kara radītie zaudējumi vairāk nekā 2,5 reizes pārsniegs prognozējamo Ukrainas IKP 2022. gadā.

“Tas ir ļoti skarbs rādītājs, kas parāda postījumu mērogu un nepieciešamību pēc starptautiskā atbalsta Ukrainai,” sacīja Pasaules Bankas viceprezidente Eiropas un Centrālāzijas reģionā Anna Bjerdē.

Kopš kara sākuma Pasaules Banka Ukrainas atbalstam piešķīrusi 20,6 miljardus dolāru.

Krievijas oligarhi kara gada laikā zaudējuši 67 miljardus dolāru jeb 20% no savām bagātībām. Šāds zaudējumu temps ir četras reizes lielāks nekā citu valstu miljardieriem, kuri uzskaitīti “Bloomberg” miljardieru reitingā.

Iepriekš bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols piedāvāja shēmu, kuru īstenojot Krievijas oligarhus varētu atbrīvot no sankcijām. Tas būtu īstenojams gadījumā, ja Krievijas miljardieri pusi savu bagātību ziedotu Ukrainas atjaunošanas fondam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu