Sankciju regulējuma prasību nodrošināšanai no "Gaso" padomes un valdes atlaisti daži locekļi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes apgādes sistēmas operators AS "Gaso".
Gāzes apgādes sistēmas operators AS "Gaso". Foto: Zane Bitere/LETA

Lai nodrošinātu spēkā esošā Eiropas Padomes sankciju regulējuma prasības, Uzņēmumu reģistrs (UR) pieņēmis lēmumu izdarīt izmaiņas Komercreģistrā, no pirmdienas atbrīvojot no amata atsevišķus AS "Gaso" padomes locekļus un valdes locekli Antonu Bubenovu, teikts "Gaso" mātessabiedrības AS "Latvijas gāze" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Paziņojumā minēts, ka UR ir pieņēmis lēmumu, kas paredz izdarīt izmaiņas Komercreģistrā - atbrīvojot no amata atsevišķus "Gaso" padomes locekļus no 27.marta. Minētais lēmums pieņemts, lai nodrošinātu spēkā esošā sankciju regulējuma, kas stājās spēkā 2023.gada 25.februārī, par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā, prasības. Tāpat 17.martā UR ir pieņēmis lēmumu, kas paredz izdarīt izmaiņas Komercreģistrā, atbrīvojot no 27.marta no valdes locekļa amata Bubenovu.

"Minētās izmaiņas "Gaso" padomes un valdes sastāvā neietekmēs lēmumu pieņemšanas procesu "Gaso" ikdienas darbā, jo nepieciešamais kvorums gan padomē, gan valdē būs nodrošināts atbilstoši "Gaso" statūtiem," teikts "Latvijas gāzes" paziņojumā.

Tāpat "Latvijas gāze" norāda, ka, veicot minētās izmaiņas "Gaso" padomes un valdes sastāvā, ir nodrošināta koncerna "Latvijas gāze" pilnīga atbilstība spēkā esošajam sankciju regulējumam.

"Latvijas gāzes" pārstāvji februāra beigās ziņoja, ka kompānija ir apņēmusies līdz 27.martam veikt visas darbības, lai nodrošinātu nepieciešamās izmaiņas "Gaso" pārvaldības struktūrā.

Kompānijā norādīja, ka šogad 25.februārī stājās spēkā Eiropas Padomes regula par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Atbilstoši regulai no 2023.gada 27.marta ir aizliegts Krievijas valstpiederīgajiem vai fiziskām personām, kas uzturas Krievijā, ieņemt amatus kritisko infrastruktūru, Eiropas kritisko infrastruktūru un kritisko vienību īpašnieku vai operatoru pārvaldības struktūrās.

"Latvijas gāzes" meitassabiedrība "Gaso" ir nacionālai drošībai nozīmīga kapitālsabiedrība, kurai pieder kritiskā infrastruktūra - dabasgāzes sadales tīkls. Ievērojot minēto, kā arī starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likuma prasības, "Latvijas gāze" veiks visas darbības, lai nodrošinātu nepieciešamās izmaiņas turpmākajā "Gaso" pārvaldības struktūrā atbilstoši regulas prasībām noteiktajā termiņā.

Tāpat ziņots, ka "Latvijas gāze" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 689,752 miljoni eiro, kas ir par 31,3% vairāk nekā 2021.gadā, bet koncerna peļņa pieauga 12,1 reizi - līdz 39,073 miljoniem eiro.

Savukārt "Gaso" ieņēmumi pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 52,46 miljoni eiro, kas ir par 11,3% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 1,751 miljona eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš.

"Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" darbību sāka 2017.gada decembrī, un tās vienīgā īpašniece ir "Latvijas gāze".

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir "Gazprom" (34%), "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu