Ķīnā pirmais nāves gadījums no putnu gripas paveida. Inficējušies jau veseli trīs cilvēki (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka Ķīnā no putnu gripas paveida “H3N8” mirusi sieviete. Viņa ir viena no trīs zināmajiem cilvēkiem, kas ar to inficējušies.

Visi trīs inficēšanās gadījumi ar “H3N8” norisinājušies Ķīnā. Par pirmo gadījumu tika ziņots 2022. gada aprīlī. Inficētais bija četrus gadus vecs zēns no Henaņas provinces. Visticamāk, zēns vīrusu saķēra no vistām vai savvaļas pīlēm savās mājās.

Otrs gadījums norisinājās mēnesi pēc tam, kad inficējās piecus gadus vecs zēns no Hunaņas provinces. Viņš pirms tam bija atradies mājputnu tirgū, tiesa, nevienam putnam viņš neesot pieskāries. Pirmajam inficētajam zēnam slimība saasinājās, tāpēc viņš tika ievietots intensīvajā terapijā. Savukārt otra zēna infekcija neizvērtās tik smaga. Abi bērni izveseļojās.

Trešā bija 56 gadus veca sieviete no Guandunas provinces. Pirmie simptomi viņai parādījās 2023. gada 23. februārī. Slimnīcā ar smagu pneimoniju viņa tika nogādāta 3. martā, un 16. martā viņa nomira.

Tiesa, jāņem vērā, ka sievietei jau iepriekš bija vairākas veselības problēmas. Arī viņa pirms saslimšanas bija saskārusies ar dzīviem mājputniem, kā arī savvaļas putniem pie savām mājām. Pētnieki vēlāk savāca paraugus no pēdējā pacienta mājām un vietējā tirgus, atklājot, ka visi trīs pacienti inficējušies ar putnu gripas paveidu “H3N8”.

Slimības izplatīšanās no cilvēka uz cilvēku pagaidām novērota nav.

“H3N8” vīruss pirmo reizi savvaļas putnos tika atklāts 1960. gados un kopš tā laika ir sporādiski identificēts mājputnos, savvaļas putnos un citos dzīvniekos Ķīnā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu