ASV nosaka sankcijas Ungārijā bāzētai, bet Krievijas kontrolētai bankai (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Foto: lev radin/Shutterstock

ASV Finanšu ministrija ir noteikusi sankcijas Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā bāzētai, bet Krievijas kontrolētai attīstības bankai "International Investment Bank" (IIB), trešdien paziņoja ASV amatpersonas.

IIB sākotnēji dibināja Padomju Savienības vadība kā attīstības banku bijušajam Austrumu blokam.

Jāatzīmē, ka 2019.gadā pēc Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna uzaicinājuma šī banka pārcēla savu galveno biroju no Maskavas uz Budapeštu.

Savukārt Čehija, Slovākija, Rumānija un Bulgārija aizgāja no šīs bankas 2022.gadā pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Ungārija pēc tam bija vienīgā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts šajā bankā.

ASV Finanšu ministrija un ASV vēstnieks Budapeštā Deivids Presmans trešdien vienlaicīgi paziņoja par jaunajām sankcijām pret šo banku.

"Ungārijas izvēle uzņemt šo banku - ES un NATO teritorijā - ir cēlonis lielām bažām," Presmans paziņoja reportieriem vēstniecībā.

Bankas klātbūtne Budapeštā ļauj Krievijai paplašināt savu izlūkošanas darbību Eiropā un paver durvis Maskavai īstenot savu kaitīgo ietekmi Centrāleiropā un Rietumbalkānos, paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Trešdien noteiktās sankcijas ir vērstas arī pret trim šīs bankas vadītājiem - diviem Krievijas un vienu Ungārijas pilsoni.

Sankcijas cita starpā nozīmē to, ka ASV tiks iesaldēti konti un aktīvi, kas saistīti ar šo banku vai ar sankcijām pakļautajiem tās vadītājiem. Šīm personām arī nav atļauts iebraukt ASV.

ASV sankcijas pret bankām var tās postoši ietekmēt, ņemot vērā ASV institūciju svarīgo lomu globālajās banku un finanšu sistēmās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu