Dienvidkorejā maksās 450 eiro mēnesī sociāli izolētiem jauniešiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Dienvidkorejas Dzimumu līdztiesības un ģimenes ministrija paziņojusi, ka piešķirs līdz 650 000 Korejas vonu (apmēram 450 eiro) mēnesī izolētiem sociālajiem vientuļniekiem, cenšoties atbalstīt viņu "psiholoģisko un emocionālo stabilitāti un veselīgu izaugsmi".

Apmēram 3,1% dienvidkorejiešu vecumā no 19 līdz 39 gadiem ir "nošķirti, vientuļi jaunieši", kas definēti kā tādi, kas dzīvo "ierobežotā telpā, ir atvienoti no ārpasaules ilgāk par noteiktu laiku, un viņiem ir ievērojamas grūtības dzīvot normālu dzīvi," teikts ministrijas ziņojumā, atsaucoties uz Korejas Veselības un sociālo lietu institūtu.

Pēc aprēķiniem, tādu ir aptuveni 338 000 cilvēku visā valstī, no kuriem 40% sākuši izolēties jau pusaudža gados.

Tiek uzskatīts, ka to ietekmē dažādi faktori, tostarp finansiālas grūtības, garīgas slimības, ģimenes problēmas vai veselības problēmas. Pētījumā arī secināts, ka tiem jauniešiem, kuri jau agrā vecumā dažādu iemeslu dēļ izvairījušies no piedalīšanās sabiedriskajās norisēs, pēcāk ir ļoti grūti to pat mēģināt.

Tostarp pētījumā kā piemērs minēts gadījums, kad jaunietei garīgās veselības problēmu dēļ bijušas grūtības socializēties jau kopš pusaudža gadiem, līdz ar to viņa saskārusies ar grūtībām iekļauties augstskolas vidē, visbeidzot šī iemesla dēļ nolemjot to pamest. Savukārt cits jaunietis, kurš mājās piedzīvojis vardarbību un arī cietis badu, minēto apstākļu dēļ ir vairījies veidot attiecības ar cilvēkiem ārpus ģimenes. 

Izdevums CNN skaidro, ka jaunie pasākumi ir īpaši vērsti uz jauniešiem, un tie ir daļa no Jaunatnes labklājības atbalsta likuma, kura mērķis ir atbalstīt cilvēkus, kas ārkārtīgi atstumti no sabiedrības, kā arī jauniešus bez aizbildņa vai skolas aizsardzības, kuri ir pakļauti likumpārkāpumu riskam.

Ikmēneša pabalsts būs pieejams izolētiem vientuļiem jauniešiem vecumā no 9 līdz 24 gadiem, kuri dzīvo mājsaimniecībā, kuras ienākumi ir mazāki par vidējo nacionālo ienākumu, kas Dienvidkorejā noteikts aptuveni 5,4 miljoni vonu (apmēram 3742 eiro) apmērā mēnesī četru cilvēku mājsaimniecībai. Programmai jaunieši var pieteikties vietējā administratīvās labklājības centrā, tāpat viņu vārdā var pieteikties arī viņu aizbildņi, padomdevēji vai skolotāji.

Vienlaikus CNN atzīmē, ka ar šādu problēmu saskaras ne tikai Dienvidkoreja. Līdzīgi Japānā nesen valdības veiktā aptaujā secināts, ka teju 1,5 miljoni jauniešu ir sociāli izolēti vientuļnieki. Šajā valstī šādus cilvēkus sauc par hikikomori. Daļa no viņiem iziet no mājām tikai, lai sagādātu pārtikas produktus un citas ikdienā nepieciešamās preces, kamēr citi pat neatstāj savu guļamistabu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu