Latvijas uzņēmēji satrauktāki par ekonomisko situāciju valstī nekā lietuvieši un igauņi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes un monētas.
Eiro banknotes un monētas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Uzņēmēji Latvijā ir vairāk satraukti par ekonomisko situāciju valstī nekā uzņēmēji Lietuvā un Igaunijā. Latvijā 14% uzņēmēju ekonomisko situāciju vērtē kā sliktu, kamēr gan Lietuvā, gan Igaunijā 2% uzņēmēju valsts ekonomisko stāvokli vērtē kā sliktu, liecina Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras (AHK) biedru aptaujas dati.

Vienlaikus Latvijā 52% aptaujāto uzņēmēju uzskata, ka ekonomiskā situācija valstī šogad vēl vairāk pasliktināsies, kamēr abās pārējās Baltijas valstīs vismaz 70% aptaujāto uzņēmumu pauda, ka viņu valsts ekonomiskā situācija vai nu paliks nemainīga, vai pat uzlabosies.

Taujāti par situāciju savā uzņēmumā, 90% Latvijā aptaujāto uzņēmumu norādīja, ka tā ir laba vai apmierinoša un 70% pauda pārliecību, ka situācija pašu uzņēmumā šogad uzlabosies. Tostarp 33% Latvijas uzņēmēju plāno apgrozījuma pieaugumu, 53% - eksporta apjomu palielināšanos, bet 35% aptaujāto uzņēmēju plāno kāpināt nodarbināto skaitu.

Tikmēr Igaunijā uzņēmuma izaugsmi šogad prognozē 51% aptaujāto uzņēmēju, kamēr Lietuvā - 69%.

Aptaujā 62% Latvijā strādājošie uzņēmumi kā lielāko risku savam biznesam norādīja augstās enerģijas izmaksas. Turklāt 20% no aptaujas dalībniekiem Latvijā norādīja, ka augsto enerģijas cenu dēļ viņi jau bijuši spiesti samazināt sava uzņēmuma aktivitātes.

Salīdzinājumam Igaunijā šādi rīkojušies vien 7% no aptaujātajiem uzņēmumiem, bet Lietuvā- 4%.

Aptaujā arī secināts, ka Latvijas uzņēmēju vidū valda salīdzinoši lielāka neapmierinātība ar valdības darbu - to kā sliktu novērtēja 19%, kamēr Lietuvā tik kritiski bija 10% uzņēmēju, bet Igaunijā- vien 3%.

Kā uzsver AHK, bīstamu signālu raida atbilde uz jautājumu, vai aptaujātie uzņēmēji atkārtoti izvēlētos Latviju kā vietu investīcijām, uz ko noraidoši atbildēja 26% aptaujas dalībnieku, kas ir kritiskākais vērtējums ne tikai starp Baltijas valstīm, bet arī zemākais AHK aptaujā sniegtais vērtējums Latvijai pēdējo piecu gadu laikā.

AHK kopējā Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu reitingā, vērtējot no pievilcīguma investoru acīs, Latvija ierindojusies 7. vietā, nokrītot par vienu vietu zemāk nekā iepriekšējos gados. Pirmās trīs vietas šajā topā ieņem Slovēnija, Polija un Čehija, kam seko Igaunija, kas vairākus gadus turējās šī topa pirmajā vietā. Lietuvu apjautātie investori ierindojuši 8. vietā.

Ikgadējo biedru aptauju AHK veica no šā gada 13.februāra līdz 17.martam. Aptauja vienlaicīgi tika veikta 16 Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs, un tajā piedalījās 1620 uzņēmumi, tostarp 139 no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas.

AHK ir daļa no Vācijas divpusējo tirdzniecības kameru tīkla ārvalstīs, kas aptver vairāk nekā 90 valstis visā pasaulē. AHK Baltijas valstīs darbojas jau vairāk nekā 25 gadus, un šobrīd tajā ir vairāk nekā 470 uzņēmumu no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Vācijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu