FOTO “Tur pukst motoru sirds” - durvis ver vaļā Inženieru arsenāls Daugavpilī (1)

Anna Luīze Ruskule
, TVNET ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Inženieru arsenāls Daugavpilī
Inženieru arsenāls Daugavpilī Foto: Anna Luīze Ruskule/TVNET

Lai gan nodots ekspluatācijā jau pērn, durvis “Inženieru arsenāls” Daugavpilī apmeklētājiem vērs vien šo piektdien, 5. maijā. TVNET ielūkojās, kas “lācītim vēderā” jeb ko slēpj līdz šim plašākā retro tehnikas ekspozīcija visā Latgalē.

Ieskaties "Inženieru arsenālā"!

“Inženieru arsenāla” telpās būs skatāmas vairāk nekā 30 retro automašīnas, vismaz 75 motocikli un mopēdi, kā arī 350 mazie auto un moto modeļi. Izstādē jaunākais eksponāts ir 1994. gada “Jaguar” auto, savukārt vecākais ir pat no starpkaru perioda, no 1931. gada - automobilis “Chrysler DeSoto”.

Retrotehniku brīvprātīgi uz noteiktu laiku ziedojuši cilvēki no visas Latvijas. Gandrīz visi no tiem ir braukšanas stāvoklī, izņemot, piemēram, iepriekš minēto "Chrysler". 

Ekspozīcija atrodas vēsturiskā ēkā, kur arī kādreiz tika izvietota inženiertehnika. Tā esot viena no garākajām vēsturiskajām ēkām visā Latgalē.

Nodota ekspluatācijā jau pērn - durvis ver vaļā vien šobrīd

Ēka nodota ekspluatācijā 2022. gada 18. februārī. “Inženieru arsenāla” vadītājs Raitis Ķikusts “durvju turēšanu ciet” skaidro gan ar ēkas būvniecības projekta iekavēšanu, gan ar to, ka tika nolemts vērties līdz ar tūrisma sezonas atklāšanu.

Starp būvniecības pabeigšanu un arsenāla atvēršanu, kā TVNET skaidro Ķikusts, papildināts gan apskatāmo eksponātu klāsts, gan arī detalizētāk izstrādāta centra darbība.

Pagaidām uztur vien Daugavpils pašvaldība

Inženieru arsenāls pašlaik “dzīvo” vien ar pašvaldības finansējumu, kas lēšams aptuveni 300 000 eiro, taču līdz ar 5. maiju ienākumus radīs arī izstādes apmeklētāji - maksājot ieejas maksu.

Tā kā centrs vēlas nākotnē paplašināties un atjaunot arī citas vēsturiskā “Inženiera arsenāla” daļas, plānoti projekti papildus finansējuma iegūšanai.

Šobrīd unikālie braucamrīki un citas industriālās tehnikas ir izvietotas kādreizējā “Inženieru arsenāla” noliktavas telpās. “Attiecīgi vēl puse ir tādā stāvoklī, kur vēl nepieciešami atjaunošanas darbi,” pauž "Inženieru arsenāla" vadītājs.

Kā noskaidroja TVNET, pirmās projekta skices tapa 2016. gadā. Ir pagājuši septiņi gadi, kopš projekta sākuma līdz brīdim, kad “Inženieru arsenāls” ar svētku programmu “Šeit pukst motoru sirds” piektdien, 5. maijā, atklās apmeklētājiem plašo retro tehnikas ekspozīciju. Pats vadītājs to sauc par grandiozu projektu, kurš “beidzot sāks elpot un dzīvot gan ar Daugavpils iedzīvotājiem, gan ar visiem interesentiem”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu