"Luminor Bank" peļņa pirmajā ceturksnī augusi četras reizes (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bankas "Luminor" uzraksts uz ēkas Skanstes ielā 12.
Bankas "Luminor" uzraksts uz ēkas Skanstes ielā 12. Foto: Paula Čurkste/LETA

"Luminor Bank" neto peļņa 2023.gada pirmajā ceturksnī sasniedza 60,3 miljonus eiro, kas ir četras reizes vairāk nekā 2022.gada pirmajā ceturksnī, liecina "Luminor Bank" publiskotā informācija.

Pirmā ceturkšņa peļņa ir arī par 49,6% lielāka nekā 2022.gada ceturtajā ceturksnī, kad peļņa bija 40,3 miljoni eiro.

Banka veica vērienīgas investīcijas informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmās un procesos, tādēļ dažādi darbības uzturēšanas izdevumi pieauga par 37%, informē "Luminor Bank" pārstāvji.

Lai arī nedaudz mazāk nekā pagājušajā gadā, "Luminor Bank" palielināja uzkrājumu ienākumus nenesošiem kredītiem, saglabājot neto peļņu. Bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve palielinājās līdz 15,2%, bet kopējais kapitāla rādītājs pieauga līdz 49,9%.

Ceturkšņa beigās bankas pamatkapitāla, pašu kapitāla ("Tier 1") un kopējais kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 20,4%.

"Luminor Bank" aktīvi 2023.gada pirmā ceturkšņa beigās bija 15,488 miljardi eiro, kas ir par 4,9% jeb 731 miljonu eiro vairāk nekā 2022.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 14,757 miljardi eiro.

Šī gada pirmajā ceturksnī "Luminor Bank" ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir rekordzemā 1,2% līmenī no bruto aizdevumiem.

Bankas pārstāvji informē, ka, reaģējot uz ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un procentu likmju kāpumu, pirmajā ceturksnī Baltijas valstīs samazinājās pieprasījums pēc jauniem kredītiem, savukārt klientu noguldījumu apmēri pieauga. Šajos apstākļos banka uzlabojusi neto ienākumus no procentiem, kas pēc ilgstoši piedzīvotajām ārkārtīgi zemajām procentu likmēm pieauga, kā arī paaugstināja darbības efektivitāti, kā rezultātā pieauga neto peļņa.

"Luminor Bank" izsniegtais finansējuma apjoms Latvijā šī gada pirmajā ceturksnī ir pieaudzis par 43,3 miljoniem eiro, sasniedzot 2,95 miljardus eiro, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn.

Augot depozītu likmēm, palielinājušies bankas klientu veiktie noguldījumi Latvijā - par 229 miljoniem eiro jeb 8%, sasniedzot 3,08 miljardus eiro.

Šogad banka ieguldīja IT sistēmās, īstenoja aktivitātes vides, sociālās un korporatīvās pārvaldības (ESG) mērķu sasniegšanā, kā arī turpināja stiprināt drošības un normatīvās atbilstības procesus.

"Luminor Bank" 2022.gada pirmajā ceturksnī guva 15 miljonu eiro peļņu.

Jau ziņots, ka 2019.gada janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā. Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu