Izgaismoti Vatikāna slepenie dokumenti

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jaunais Viasat History raidījums četrās daļās „Vatikāna noslēpumi. Pāvests un sātans“ aizvedīs mūs uz epicentru vienam no tumšākajiem, pretrunīgākajiem periodiem Vatikāna valsts un katoļu baznīcas vēsturē. Izmantojot ekskluzīvi iegūtu piekļuvi Vatikāna arhīviem, pratināsim un pētīsim pāvesta Pija dzīves faktus un valdīšanas principus.

Foto: Publicitātes foto

Lielākā daļa filmēšanas notikusi Vatikānā. Kas tur notika? Kāda bija tik ļoti bieži kritizētā pāvesta Pija XII loma šajā nemierīgajā periodā ap Otro pasaules karu? Kādas bija viņa attiecības ar nacistiem un itāļu fašistiem? Kā tās mainījās un attīstījās, Otrajam pasaules karam turpinoties? Kas notika, kad sabiedrotie iebruka Itālijā? Un kā ar pēckara gadiem un aukstā kara sākumu? Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes meklēsim arhīvos un Pija XII dzīvesgājumā.

Pirmajā sērijā izmeklēsim patiesību par Vatikāna un tā dēvētā “ebreju jautājuma” nozīmi pirms kara sākuma. Kādu lomu pāvests un baznīca spēlēja, nacistiem nākot pie varas un sākot īstenot savu rasistisko politiku?

Otrajā sērijā ar noslēpumainā vācu advokāta Džozefa Mullera starpniecību iepazīsimies ar Pija XII slepeno aliansi ar vācu pretošanās kustību, īpaši ar admirāli Kanarisu. Kāds bija Hitlera savdabīgais plāns Vatikānā, apsverot domu nolaupīt Piju XII? Cik daudz Vatikāns zināja?

Foto: Publicitātes foto

Trešajā sērijā pētīsim Pija XII klusēšanas stratēģiju holokausta jautājumā. Izzināsim, kā Vatikāns tika izmantots, lai slēptu ebreju bēgļus – līdzīgi kā tas notika Romas skolās, klosteros, slimnīcās, koledžās un katakombās. Kāds bija slepenais plāns, lai izglābtu iespējami daudz ebreju? Vai tas bija efektīvs?

Ceturtajā sērijā izmeklēsim pretrunīgi vērtēto baznīcas iesaistīšanos bēdīgi slavenajos nacistu un fašistu bēgšanas maršrutos (vācu: rattenlinien). Vai pāvests Pijs XII tiešām tajā bija iesaistīts? Vai viņš par to zināja un ko viņš šajā sakarā darīja? Vai patiesība pēc iedziļināšanās Vatikāna rūpīgi glabātajos un slepenajos arhīvos beidzot nāks gaismā?

Foto: Publicitātes foto

Savu analīzi noslēgsim ar stāstu, kurā aplūkots, kā Pijs XII risināja augošos Staļina draudus un komunisma virzību pēc kara. Ko slepenie arhīvi atklāj par Vatikāna pieeju šim jaunajam ienaidniekam, šim velnam, pret ko jācīnās?

Izņemot paša Vatikāna zinātniekus, neviens vēl nav pārbaudījis arhīvus, kuros glabājas 16 miljoni dokumentu, kas attiecas uz Piju XII. Raidījuma tapšanā strādājām ar zinātniekiem, kuri ir vieni no retajiem, kam ir pieeja pie arhīvos apslēptās neizpētītās patiesības.

Šie ir pirmie soļi ceļā uz pagātnes patiesības atklāšanu, balstoties uz oriģinālajiem dokumentiem. Vairāk nekādas minēšanas vai pieņēmumu! Tas viss – kameru priekšā. Jaunais dokumentālais raidījums kanālā Viasat History skatāms pirmdienās, pulksten 22.00!

Seko mums arī Facebook

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu