Peskovs par caurumu Krievijas budžetā: "ziniet, mums ir pietiekami labi makroekonomiskie rādītāji" (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs.
Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS

"Situācija ir absolūti kontrolējama." Tā gada pirmajos četros mēnešos sasniegto Krievijas valsts budžeta deficītu 3,4 triljonu rubļu apmērā, kas jau pārsniedz gadā kopumā plānoto, preses konferencē ceturtdien komentēja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas datiem budžeta deficīts periodā no janvāra līdz aprīlim bija sasniedzis jau 3,42 triljonus rubļu (41,5 miljardus eiro), kas ir par 17% vairāk, nekā plānots visā 2023. gadā kopumā.

Žurnālisti Peskovam jautāja, vai Kremlis ir nobažījies par situāciju, jo īpaši attiecībā uz valsts saistību izpildi, kā arī vai līdz ar budžeta deficīta palielināšanos varētu samazināties atbalsta pasākumi iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

"Ziniet, mums faktiski ir diezgan labi makroekonomiskie rādītāji. Gan Finanšu ministrija, gan prezidents par to ir vairākkārt runājuši ekonomiskajās sanāksmēs, kuras valsts vadītājs regulāri rīko. Līdz ar to šajā gadījumā situācija ir absolūti kontrolējama, un dažādiem parametriem ir nepieciešamā drošības rezerve," klāstīja Peskovs.

Savukārt Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs, komentējot budžeta izpildes rādītājus, iepriekš norādījis, ka lielā mērā kritums saistīts ar energoresursu eksporta ieņēmumu samazināšanos. "Naftas un gāzes segments mūs pieviļ," teicis Siluanovs. 

Viņš arī iepriekš pieļāvis, ka plānotais budžeta deficīta apmērs varētu tikt paaugstināts. 

Taču analītiķi ir noskaņoti daudz skeptiskāk. Ja šogad kopumā Krievijas budžetā plānots deficīts apmēram 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā, tad

"realitātē bedres izmērs kasē varētu būt divreiz lielāks – 4% no IKP," prognozējis "GPB Private Banking" rīkotājdirektors Jegors Susins.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu