Alūksnē atceļ vairākas izsniegtās atļaujas spēļu zālēm un azartspēļu organizēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Spēļu zāles darba laiks. Ilustratīvs attēls.
Spēļu zāles darba laiks. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Alūksnes novada dome pieņēmusi lēmumu atcelt vairākas iepriekš pašvaldības izsniegtās atļaujas spēļu zāļu atvēršanai un azartspēļu organizēšanai.

Atsauktas atļaujas spēļu zāļu atvēršanai Lielā Ezera ielā 8 un Pils ielā 27A. Tāpat dome nolēma atcelt iepriekš izsniegto atļauju atvērt sporta totalizatora un derību pieņemšanas vietu un organizēt šos pakalpojumus Pils ielā 27A, kā arī atteikt izsniegt atļauju totalizatora likmju pieņemšanas vietas atvēršanai un attiecīgo azartspēļu organizēšanai Lielā Ezera ielā 8. Saskaņā ar normatīviem aktiem, izsniegtās atļaujas zaudēs spēku pēc pieciem gadiem.

Komersanta interese gūt peļņu no komercdarbības azartspēļu un izložu jomā domes ieskatā nav samērīga ar Alūksnes novada iedzīvotāju kopējām interesēm, lēmumu pamatojusi dome.

Saskaņā ar Azartspēļu un izložu likumu, azartspēles nav atļauts organizēt vietās vai teritorijās, kuras noteiktas pašvaldības saistošajos noteikumos. Atbilstoši Alūksnes novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteiktajam, abas iepriekšminētās adreses - gan Lielā Ezera iela 8, gan Pils iela 27A - atrodas teritorijā, kurā nav atļauts izvietot azartspēļu objektus.

Lai nodrošinātu iedzīvotāju līdzdalību jautājumā par sabiedrības attieksmi par spēļu zāļu darbību Alūksnes novadā, tika izsludināta iedzīvotāju aptauja. Aptaujā piedalījās 623 respondenti. 72,4% jeb 451 no aptaujas respondentiem uzskata, ka spēļu zāļu esamība un azartspēļu organizēšana Alūksnes novadā rada valsts un iedzīvotāju interešu aizskārumu, savukārt 27,6% jeb 172 respondenti uzskata, ka spēļu zāļu darbība nerada valsts un Alūksnes novada iedzīvotāju interešu aizskārumu.

Arī Alūksnes novada bāriņtiesa norāda, ka atkarību izraisošo vielu lietošana un procesu atkarību izraisošo darbību veikšana ir viens no riska faktoriem, kurš būtiski ietekmē vecāku pienākumu pildīšanu un liedz pilnvērtīgi pildīt vecāka lomu.

Valsts policijā gada laikā reģistrēti 30 notikumi pie azartspēļu organizēšanas vietām Alūksnē, tomēr daudzos gadījumos par nodarījumiem pret sabiedrisko kārtību un/vai personas dzīvību un veselību Valsts policijai netiek ziņots. Vairākkārt saņemtas pie azartspēļu organizēšanas vietām esošo māju iedzīvotāju mutiskās sūdzības par to, ka viņiem tiek traucēts naktsmiers, pie azartspēļu organizēšanas vietām skaļi tiek atskaņota mūzika, personas konfliktē savā starpā, un skaļi uzvedas.

Spēļu zāļu sniegtie pakalpojumi ir izklaides pakalpojumi, kas nevar tikt uzskatīti par sabiedrībai vitāli svarīgiem, pauž pašvaldībā. Iedzīvotājiem, kuri tomēr vēlēsies izmantot izklaidei spēļu zāļu pakalpojumus, tie būs pieejami Rīgā vai citos novados, līdz ar to šīs iedzīvotāju grupas iespējamais interešu aizskārums nav vērtējams kā būtisks. No spēļu zāļu slēgšanas ieguvēji būs novada iedzīvotāji un visa sabiedrība kopumā, jo azartspēļu atkarības risks samazināsies mazāk aizsargātām sabiedrības grupām, proti, jauniešiem un cilvēkiem ar maziem ienākumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu