"Jums jāpieņem tas, ka esat nabagi": Anglijas Bankas ekonomista izteikumi izraisa skandālu (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Anglijas Bankas ēka
Anglijas Bankas ēka Foto: AP/Scanpix

Plašu kritiku par saviem izteikumiem izpelnījies Anglijas Bankas vecākais ekonomists Hjū Pils, kurš aicinājis cilvēkus neprasīt algas pielikumu, jo tas tikai palielina inflāciju. Turklāt viņš pateicis, ka “cilvēkiem jāpieņem fakts, ka viņi ir nabadzīgi”, vēsta BBC.

Pils izteicies, ka “cilvēkiem jāpieņem sliktā situācija un jācenšas izbeigt palielināt savu pirktspēju, prasot algas pielikumus, jo tieši tas arī liek palielināt cenas vēl vairāk”.

“Mēs saskaramies ar to, ka cilvēki atsakās redzēt acīmredzamo,” viņš teica.

Pila sacītais pievērsis arī Anglijas Bankas vadītāja Endrjū Beilija uzmanību.

“Viņš izvēlējās nepareizos vārdus. (..) Anglijas Banka reaģē ļoti jūtīgi uz situācijām, kad cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem ir jācieš inflācijas dēļ, jo viņiem arvien vairāk naudas jātērē pamatvajadzībām – pārtikai un enerģijai,” teica Beilijs.

Arī pats Pils atzina savu kļūdu.

“Tagad es izvēlētos citus vārdus, lai aprakstītu tos izaicinājumus, ar ko saskaramies.

Lai arī mums ir jārunā par ļoti sarežģītiem un sāpīgiem tematiem, es centīšos runāt tādā veidā, lai nevienu neaizskartu,” teica ekonomists.

Lielbritānijā inflācija saglabājas augsta – ap 10%. Lielās pārtikas produktu cenas ir galvenais iemesls šādiem inflācijas rādītājiem. Kopš 2021. gada decembra, Anglijas Banka ir cēlusi procentu likmes 12 reizes – līdz 4,5%. Banka plāno panākt inflācijas samazināšanos līdz 2% tuvāko trīs gadu laikā, un tad arī varētu tikt samazinātas procentu likmes.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu