Tiks atklāta izstāde "Zinātne Latvijai 2023"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informēja, ka Latvijas Universitātē (LU) no 23.maija līdz 4.jūnijam būs skatāma IZM veidotā izstāde "Zinātne Latvijai 2023". Izstāde vēstīs par 12 Latvijas un diasporas pētniekiem un pētniecēm no dažādām zinātnes jomām.

Izstāde būs apskatāma LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3. Izstādes atklāšana notiks 23.maijā plkst.15 Zinātņu mājas ātrijā pie bibliotēkas (2.stāvā).

LU rektors, profesors Indriķis Muižnieks norādīja, ka izstādē iekļautie jauno zinātnieku stāsti parāda gan virzienu daudzveidību, gan ideju bagātību, gan mērķu lielumu, uz kuriem tiecas Latvijas zinātne, kuras nākotne ir izstādes varoņu rokās. Video rullīšos, kas papildina izstādi, pētnieki ar aizrautību un degsmi stāsta par savu darbu.

"Tikai ar neatlaidību un stāšanos pretī grūtībām zinātnē ir iespējams sasniegt lielas lietas", viņš uzsvēra.

IZM jau sesto gadu ir izveidojusi "Zinātne Latvijai" kalendāru un izstādi, kas vēsta par 12 Latvijas un diasporas zinātniekiem un zinātniecēm no dažādām paaudzēm, zinātnes nozarēm un zinātniskajām institūcijām, tādējādi parādot Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību.

Kalendāra un izstādes atklāšana notika 6.janvārī Āgenskalna tirgū, savukārt marta beigās izstāde sāka savu ceļu pa Latviju, viesojoties Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un Valmieras Integrētajā bibliotēkā. Izstādē var ne tikai aplūkot zinātnieku portretus, bet arī ar QR koda palīdzību savā viedtālrunī vai citā mobilajā ierīcē noskatīties trīs minūšu garu video stāstu par katru no pētniekiem un tādējādi tuvāk iepazīt gan pašu zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari.

Līdz gada beigām izstādi būs iespējams apskatīt dažādās Latvijas augstskolās, zinātniskajās institūcijās un citās sabiedriskajās vietās.

Izstādē apskatāmi tādi zinātnieki kā molekulārās bioloģijas zinātniece Lielbritānijas uzņēmumā "Laverock Therapeutics" Anna Kļučņika, ģenētiķis, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieks Jānis Stāvusis, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un LU studiju programmas "Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas" doktorantūras students, Eiropas kodolpētījumu organizācijas CERN pētnieks Kristaps Paļskis, literatūrzinātniece un kritiķe, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Zita Kārkla.

Tāpat izstādi skatāmi tādi zinātnieki kā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta asociētā profesore un vadošā pētniece Līga Kovaļčuka, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" pētnieks Ēriks Krūze, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūta pētniece un doktorante Anda Barkāne un citi zinātnieki.

Izstāde "Zinātne Latvijai 2023" tapusi IZM īstenotā projekta "Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā" ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu