Tiek vākti paraksti, lai pārtrauktu bijušo prezidentu uzturēšanu par valsts līdzekļiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par bijušo Valsts prezidentu uzturēšanas par valsts līdzekļiem izbeigšanu.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Vadims Kislovs. Viņš uzsver, ka laikā, kad gandrīz visās jomās Latvijā trūkst finanšu līdzekļu, jādomā par racionālāku un līdzsvarotāku attieksmi pret bijušo Valsts prezidentu sociālajām un citām garantijām.

Bijušā prezidenta pensija pēc amata ieņemšanas laika ir saglabājama, uzskata idejas autors. Tas būtu jādara arī tāpēc, lai stiprinātu Valsts prezidenta darbības neatkarību amata pildīšanas laikā - lai izslēgtu politiskas atriebības iespēju un cilvēks vajadzības gadījumā nebaidītos "iet pret parlamentu".

Lai arī samērīgas un skaidras sociālās garantijas arī pēc amata ieņemšanas to stiprina, tomēr dzīvoklis, mašīna, sekretārs u.c. uz atlikušo mūžu tas nav samērīgi, uzskata Kislovs.

Viņaprāt, bijušajam prezidentam reprezentācijas vajadzībām var dot tiesības izmantot Rīgas pili, bet dzīvokli tāpēc vien nodrošināt nav samērīgi. Iniciatīvā uzsvērts, ka esot gana daudz valstu, kurās šādi izdevumi sabiedrībai uzlikti netiek, bet tas netraucē šo valstu prezidentiem būt labām amatpersonām.

Kislova ieskatā, tādējādi tiktu gan ietaupīti līdzekļi, gan arī vairāk saliedēta sabiedrība, uzsverot, ka "mums nav supernodrošināto ar garantētu luksusa dzīvesveidu tikai tāpēc, ka uz dažiem gadiem ir ieņēmuši svarīgu amatu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu