Krievija savai sabiedrotajai Indijai draudējusi ar "neparedzamām un negatīvām sekām" (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Krievija šantažē valstis, ar kurām tā tirgojas, pieprasot palīdzību sankciju apiešanā un nokļūšanā finansiālā izolācijā saistībā ar karu Ukrainā, vēsta aģentūra “Bloomberg”, atsaucoties uz NATO dokumentiem.

Iepriekš Finanšu vadības darba grupa (FATF) – starptautiska organizācija, kas īsteno cīņu pret naudas atmazgāšanu, apturēja Krievijas dalību organizācijā. Tomēr Ukraina uzstāj, lai FATF noteiktu papildu ierobežojumus, iekļaujot Maskavu savā melnajā vai pelēkajā sarakstā, kas Krievijai draudētu ar nopietnu finansiālo izolāciju no pārējās pasaules.

“Ja FATF iekļautu Krieviju melnajā sarakstā, tad diktatora Putina valdība nonāktu vienā kompānijā ar Ziemeļkoreju, Irānu un Mjanmu, kas ir vienīgās valstis ar šādu statusu.

Tas Krievijas ekonomiku iegrūstu vēl lielākā izolācijā kara dēļ, ko Krievija īsteno Ukrainā,” raksta “Bloomberg”.

Baidoties no šāda iznākuma, Krievija sākusi šantažēt valstis, kuras līdz šim nav pievienojušās Krievijai noteiktajām sankcijām un turpina aktīvi sadarboties ar Krieviju. Tā, piemēram, maijā Maskava izteikusi brīdinājumus Indijai par to, ka “būs neparedzamas un negatīvas sekas aizsardzības, enerģētikas un transporta nozarē,” ja FATF noteiks ierobežojumus Krievijai.

Tieši tādēļ Krievija pieprasīja Indijai atklāti pretoties jebkādam Ukrainas atbalstam, tostarp, protestēt pret Krievijas iekļaušanu FATF melnajā sarakstā.

Būtībā Maskava draud Indijai pārtraukt sadarbību naftas jomā, apturēt Krievijas bruņojuma un militārās tehnikas piegādes, kā arī pārtraukt jebkāda veida tehnisko sadarbību aizsardzības jomā. Tāpat tiek draudēts par projektu apturēšanu citās jomās.

Kādā dokumentā teikts, ka Krievija izteikusi lielu neapmierinātību Indijai, kura nav iebildusi pret Krievijas izslēgšanu no FATF.

Pēc Rietumvalstu sankciju ieviešanas pret Krieviju Indija teju 10 reizes palielinājusi Krievijas naftas importu. Līdz kara sākumam Ukrainā Krievija eksportēja vien 2% no savas naftas Indijai, taču tagad šis rādītājs ir teju 20%.

Tāpat zināms, ka Indija plāno sākt Krievijas militārās tehnikas un rezerves daļu ražošanu savā teritorijā. Šis lēmums skaidrojams ar pašas Indijas attiecību pasliktināšanos ar Ķīnu, bet no otras puses - ar Krievijai noteiktajām sankcijām.

Lai arī Rietumvalstis pret Krieviju jau ir ieviesušas bezprecedenta sankcijas, to triecienu Krievijai ir izdevies mīkstināt, pateicoties ekonomiskās sadarbības paplašināšanai ar Indiju un Ķīnu. Tomēr Krievija apzinās, ka nokļūšana FATF melnajā sarakstā ievērojami apgrūtinās tirdzniecību ar šīm valstīm.

Teorētiski, ja Krievija būs iekļauta FATF pelēkajā vai melnajā sarakstā, citām valstīm, tostarp Indijai un Ķīnai, kā arī citu valstu bankām, investīciju kompānijām un maksājumu sistēmām būs jāveic ļoti rūpīgs pārbaudes darbs un nopietnākos gadījumos jāīsteno pasākumi, lai aizsargātu starptautisko finanšu sistēmu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu