Kazāks: Bankām Latvijā aktīvāk jāveic kreditēšana (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks Foto: Paula Čurkste/LETA

Bankām aktīvāk jāveic ilgtspējīga kreditēšana, ko var veicināt ar šādu kreditēšanu saistīto komisiju maksu samazināšana, šodien Parlamentārās izmeklēšanas komisijā par finanšu sektora "kapitālā remonta" negatīvo ietekmi sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Kazāks uzsvēra, ka Latvijas Bankai un parlamentārās izmeklēšanas komisijai sakrīt viedokļi, ka komercbankām ir jāuzlabo kreditēšanas rādītāji. Kazāks norādīja, ka bankām ir jāsamazina savas maržas, kādi no saviem nosacījumiem ilgtspējīgu kredītu izsniegšanā, piemēram, jāsamazina kredītu komisiju maksas un citi rādītāji, jo pašlaik Latvijā ir dārgi kredīti salīdzinājumā ar Eirozonas vidējiem rādītājiem.

"SEB bankas" pārstāvis, atbildot uz komisijas deputātu norādēm par nepietiekamo kreditēšanu, aicināja ņemt vērā, ka pašlaik pieaug Eiropas Centrālās bankas noteiktās procentu likmes. Līdz ar to izdevīgāku kredītu pieejamība drīzāk gaidāma nākamajā ekonomikas ciklā, kas procentu likmes vairs nemainīsies vai tiks samazinātas.

Saistībā ar citām banku darbības lietām no izmeklēšanas komisijas pārstāvju puses ar sarkasmu tika atzīmēts, ka, "visticamāk, sagadīšanās" esot tā, ka dažas bankas ir palielinājušas komisijas maksu mēnesī par konta uzturēšanu līdz 4,5 eiro un pieciem eiro.

"SEB bankas" pārstāvis paziņoja, ka viņam nav informācija, ka Latvijā kontu uzturēšanas izdevumi būtu dārgāki nekā Igaunijā un Lietuvā. "Luminor Bank" pārstāve norādīja, ka dažām mazāk aizsargātajām grupām konta izmantošana ir bezmaksas.

Komisijas priekšsēdētājs Vilis Krištopans (LPV) aktualizēja problēmu ar kontu neatvēršanu iedzīvotājiem. Gan "SEB bankas", gan "Swedbank" pārstāvji skaidroja, ka viņi ļoti reti atsaka pamatkonta atvēršanu privātpersonām. Juridiskām personām pamatkonta atvēršana nav pieejama, skaidroja banku pārstāvji. Komentējot bažas par to, ka jauniem klientiem sākotnēji ir jāatbild uz daudz jautājumiem, "Swedbank" pārstāve uzsvēra, ka bankas ir ļoti daudz ieguldījušas, lai klientiem maksimāli atvieglotu šo procesu.

Latvijas Bankas prezidents Kazāks mudināja iedzīvotājus, kuri nevar atvērt kontu, par savu situāciju vērsties vai nu Latvijas Finanšu asociācijas ombudā, kurš sniedz palīdzību banku klientiem iespējamo domstarpību risināšanā ar Latvijas bankām, vai arī vērsties Latvijas Bankā.

Kazāks norādīja, ka pērn saņemtas tikai 26 sūdzības. Latvijas Bankai nepieciešama informācija par konkrētu gadījumu, tad to arī varēs atrisināt.

Komisijas sēdes diskusijās arī tika norādīts, ka uzņēmējdarbības jomā kādam vajadzētu piedāvāt pakalpojumu par klientu izpēti - šāda pakalpojuma izmantošana atvieglotu uzņēmēju darbību saistībā noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas novēršanas jeb AML prasību izpildi. Tāpat tika norādīts, ka Eiropas Savienības nosacījumu līmenī attiecībā uz politiski nozīmīgākām personām pieeja kļūšot tikai stingrāka.

AML prasību ieviešanu Latvija nepieciešamības spiesta ir izpildījusi agrāk nekā daudzviet Eiropā, kur ar nosacījumu ieviešanu ir iekavējušies, atzīmēja Kazāks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu