Noteiks regulējumu VSAA minimālo obligāto sociālo iemaksu pārrēķinam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima šodien, 25. maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", lai cita starpā noteiktu regulējumu, kā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) pie nepieciešamības jāveic minimālo obligāto sociālo apdrošināšanas iemaksu apjoma pārrēķins.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka darba devēji būtiski lielākā apjomā sniedz precizētos ziņojumus par darba ņēmēja ienākumiem un obligātajām iemaksām.

Tā rezultātā VSAA ir jāveic atkārtota minimālo obligāto iemaksu pārrēķina veikšana izmantojot precizēto darba devēja informāciju. Tāpēc jāizveido regulējums, kā VSAA veikt pārrēķinu, ja darba devējs ir precizējis darba ņēmēja darba ienākumus un obligātās iemaksas trīs gadu laikā pēc sākotnējā ziņojuma iesniegšanas.

Tāpat likumā paredzēts veikt arī citus precizējumus, lai veidotu vienveidīgu un nepārprotamu likuma normu piemērošanu praksē. Likumprojekts izstrādāts, arī lai saskaņotu noteikto regulējumu ar citiem tiesību aktiem, arī lai nodrošinātu juridisku skaidrību un mazinātu administratīvo slogu.

Paredzēts aktualizēt spēkā esošās redakcijas attiecībā uz personām, kuras saņem vecāku pabalstu, attiecībā uz minimālo obligāto iemaksu veikšanu (personu loku, par kurām nav jāveic šīs iemaksas, iemaksu veikšanas un pārrēķinu veikšanas termiņiem) un to administrēšanas kārtību.

Tāpat paredzēts aktualizēt regulējumu attiecībā uz darba samaksas izmaksas kārtību, ja to veic persona, kura darba devējam ir nodevusi pilnīgu vai daļēju līgumsaistību izpildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu