Izzinošs velomaršruts Latvijas un Lietuvas teritorijā riteņbraucējiem sagādās gan emocijas, gan atklājumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Siltās sezonas priekus steidz baudīt ceļotāji, kuri nevar iedomāties aktīvu un saturīgu brīvā laika pavadīšanu bez velosipēda. Savukārt, vietējie tūrisma speciālisti atgādina, ka nav nepieciešams braukt simtiem kilometru, lai remdētu izsalkumu pēc jaunas pieredzes un iespaidiem. Starptautiskais maršruts, kas nesen savienoja Latviju un Lietuvu, piedāvā unikālu ceļojumu pa Pirmā pasaules kara pēdām. Pārvarēt šo izzinošo maršrutu ar velosipēdu būs patiess prieks.

Velosipēds - optimāls izvēles variants maršruta pārvarēšanai

Pirmā pasaules kara mantojuma tūrisma maršruts „WWI Route“ (Turmanta – Medumi - Zarasi) stiepjas Augšdaugavas (Latvija) un Zarasu (Lietuva) pašvaldību teritorijās, kur pirms vairāk nekā gadsimta notikušo kauju laikā tika izveidota frontes līnija.

Maršruts ir pielāgots tā iepazīšanai dažādos veidos: visu ceļa posmu var iziet kājām vai izbraukt ar velosipēdu, kā arī dažus ceļa posmus var pārvarēt ar automašīnu vai autobusu.

Zarasu tūrisma un biznesa informācijas centra projektu vadītājs Ramūnas Keršys atzīmē, ka velosipēds ir optimāls izvēles variants, tāpēc, ka mežos ir vietas, kur nav ieteicams doties ar automašīnu vai autobusu, jo ar šiem transportlīdzekļiem nebūs iespējams sasniegt visus apskates objektus.

Foto: Publicitātes foto

“Turklāt, ceļojot ar velosipēdu, laiks paskrien nemanot, jo ceļotāji ne tikai pilnveido savu fizisko sagatavotību, bet arī bauda skaistos dabas skatus un gleznaino apkārtni. Arī tie Pirmā pasaules kara kultūras mantojuma objekti, kuri atrodas tālāk, tiek sasniegti ātri”, stāsta Ramūnas Keršys.

Par to kā ērtāk un labāk ceļot ar velosipēdu Latvijas pusē, padomus sniegs Augšdaugavas novada tūrisma speciālisti, savukārt, par maršruta posmu Lietuvas teritorijā – Zarasu tūrisma speciālisti.

Gidi un mobilā aplikācija

„Atkarībā no individuālajām vēlmēm un fiziskās sagatavotības pakāpes ir iespēja izvēlēties maršruta atsevišķus posmus, kurus var pārvarēt vienas vai divu dienu ietvaros. Ja ir laiks un vēlme iepazīt visu maršrutu detalizēti, vislabāk būtu izmantot gida pakalpojumus. Visu nepieciešamo kontaktinformāciju var atrast Tūrisma informācijas centros”, iesaka Zarasu Tūrisma un biznesa informācijas centra direktore Nijolė Šukštulienė.

Foto: Publicitātes foto

Par Pirmā pasaules kara mantojumu abpus robežai liecina nocietinājumu sistēmas ar ierakumiem un bunkuriem, noliktavām, slimnīcām, komandpunktiem un daudz ko citu.

“Daži objekti atrodas tālāk no ceļiem, tāpēc tos ir grūti atrast, īpaši vasaras vai ziemas sezonā. Tāpēc, ja vēlaties doties izzināt maršrutu patstāvīgi, vislabāk būtu izmantot mobilo aplikāciju vai tūrisma bukletus, kurus var saņemt Tūrisma informācijas centros. Bukletos ir norādītas apskates objektu koordinātas”, stāsta Nijolė Šukštulienė.

Galvenie punkti, no kuriem var sākt maršrutu Latvijas pusē – Pirmā pasaules kara muzejs Medumos, savukārt, Lietuvā – Zarasu Turisma un biznesa informācijas centrs.

Ceļot ir ērti un jautri

Speciālisti iesaka vispirms iepazīt Pirmā pasaules kara ekspozīcijas Medumos un Turmantā. Abos muzejos var apskatīt ļoti plašu šī perioda militāro mantojumu. Tāpat, pa ceļam uz Medumiem var apmeklēt arī Pirmā pasaules kara mantojuma un vietējās novadpētniecības Stikānu ģimenes privātkolekciju.

“Vērtīgi objekti ir atrodami arī Lietuvas un Latvijas pierobežā Laucesas ezera piekrastē. Latvijas pusē aicinām iepazīties ar vācu armijas pozīcijām - ierakumu joslu, kara izpostīto Ēģiptes baznīcu, kalna nogāzē saglabājušos Pirmā pasaules kara bunkuru. Savukārt, Lietuvas pusē apskatāms īpaši izveidots skatu laukums ar vēsturisku informācijas stendu”, informē Ramūnas Keršys.

Maršruta ceļi ir lieliski pielāgoti velobraucējiem, tikai dažās vietās var nākties nokāpt no velosipēda, lai izietu kādu posmiņu.

“Tomēr, viss maršruts galvenokārt ir klāts ar asfaltu, grants ceļiem, meža ceļiem, tāpēc braukt būs ērti un jautri. Latvijas pusē ceļam ir arī oficiālais Eiropas veloceļa marķējums Nr. 790”, stāsta Ramūnas Keršys.

Foto: Publicitātes foto

Parūpējās ne tikai par velosipēdiem

Ceļotājiem ļoti ērti ir arī tas, ka ierodoties var noorganizēt velosipēdus.

„Apmeklētājiem piedāvājam gan parasto, gan elektrisko velosipēdu nomas un transportēšanas pakalpojumus, un kopā ar projekta “WWI Route” partneriem no Latvijas varam sniegt šādus pakalpojumus arī lielākām apmeklētāju grupām. Vērts atzīmēt, ka velosipēdu nomas cenas patīkami pārsteigs. Inventāru iespējams iznomāt, sākot no dažiem eiro stundā līdz 15 eiro dienā”, norādīja Nijolė Šukštulienė.

Savukārt tie, kas plāno kādu garāku ceļojumu, maršruta informatīvajā bukletā atradīs noderīgu informāciju par apkārtnē piedāvātajiem naktsmītņu pakalpojumiem.

"Zarasu reģiona viesi var apmesties gan mūsu modernajā kempingā, gan viesu namā vai izvēlēties citu piemērotu nakšņošanas iespēju. Visu pakalpojumu sarakstu var atrast mūsu mājaslapā visitzarasai.lt", stāsta Nijolė Šukštulienė.

Projekta "WWI Route" organizatori arī atgādina, ka ērti un droši ceļot pa maršrutu palīdzēs īpaša lietotne: tā sniedz visu nepieciešamo informāciju par apskates vietām, norādes un to, kā sasniegt vienu vai otru objektu maršrutā.

***

Par projektu. Zarasu tūrisma un biznesa informācijas centrs sadarbībā ar Augšdaugavas novada pašvaldību sagatavoja projektu "Pirmā pasaules kara mantojuma tūrisma maršrutu un ekspozīciju izveide apmeklētāju plūsmas palielināšanai pierobežas reģionā" (jeb "WWI ROUTE") . Projektu finansē 2014.-2020. Interreg V-A Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programma. Kopējais budžets sastāda 731 tūkst. 450 eiro. No tiem vairāk nekā 620 tūkst. sastāda Eiropas Reģionālās attīstības fonda vispārējais finansējums, 15% līdzekļu piešķīra Zarasu rajona pašvaldība. 2021. gada sākumā uzsāktais projekts tiks īstenots līdz šā gada maijam.

Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu