Cik okeānu ir uz Zemes?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: Unsplash

Ūdens sedz vairāk nekā 70% mūsu planētas virsmas, un 96% no šī ūdens atrodas okeānā. Vai okeānos? Izrādās, zinātnieki vēl īsti nevar vienoties, cik okeānu patiesībā ir uz Zemes.

Tehniski ir tikai viens globāls okeāns, jo visa jūras pasaule kaut kādā veidā ir savienota. Tomēr pastāv četri ģeogrāfiski definēti okeāna baseini – Atlantijas, Klusais, Indijas un Ziemeļu Ledus okeāns. Pētnieki vēl nevar vienoties vai arī Dienvidu okeāns nebūtu iekļaujams pasaules okeānu sarakstā.

No tā izriet jautājums: vai uz Zemes ir viens, četri vai pieci okeāni? Atbilde ir atkarīga no tā, kam tu jautā.

Okeāni ir mūsu planētas lielākās ūdenskrātuves, tomēr to formālā definīcija visiem nav vienāda. Starptautiskā hidrogrāfijas organizācija pagaidām Dienvidu okeānu nav atzinusi par piekto planētas okeānu, jo ne visi organizācijas biedri tam piekrīt.

Kamēr citu okeānu robežas ir kontinenti, kas tos ieskauj, Dienvidu okeānu raksturo tā straume, kas plūst no rietumiem uz austrumiem un apjož visu Zemi. Šī unikālā straume, visticamāk, radusies pirms 34 miljoniem gadu un palīdz pārvietot siltumu visā pasaulē.

Vēji šajā reģionā rosina fenomenu, kad aukstie, uzturvielām blīvie ūdeņi paceļas līdz ūdens virsmai un absorbē atmosfērā esošo oglekli, pēc tam nogrimstot atpakaļ dzīlēs.

ASV Nacionālā ģeogrāfijas biedrība Dienvidu okeānu savos izdevumos sākusi rādīt tikai kopš 2021. gada. Arī Latvijas skolu mācību grāmatās Dienvidu okeāns netiek uzskatīts par līdzvērtīgu citiem okeāniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu