Jāatceras arī, ka pasīvs dzīvesveids (dators – dīvāns; dīvāns – dators) kaitē atmiņai.
Turpretim regulāra aerobā slodze, piemēram, peldēšana, nūjošana, pastaigas, nāk par labu smadzeņu darbībai,” piebilst farmaceite.
Uzturvielu deficīts
Nepilnvērtīgs uzturs ir cēlonis, kas izraisa dažādas veselības problēmas. Arī atmiņa var pasliktināties, ja ēdienkarte nav sabalansēta, ja tajā trūkst omega-3 taukskābju, B grupas vitamīnu, D un E vitamīna, arī dažādu minerālvielu. “B12 vitamīna deficīta gadījumā atmiņas traucējumi mēdz būt ļoti izteikti. Savukārt omega-3 taukskābes, ko uzņemam, ēdot treknās zivis, nepieciešamas pilnvērtīgai smadzeņu darbībai, tās normalizē glikozes, holesterīna līmeni asinīs, palīdz kontrolēt asinsspiedienu. Smadzeņu šūnām vajadzīga arī folskābe, bet labas atmiņas saglabāšanai – fosfolipīdi, dzelzs – smadzeņu šūnu apgādei ar skābekli, magnijs – šūnu pilnvērtīgai darbībai, kā arī magniju ieteicams uzņemt papildus, ja ir muskuļu tonusa izmaiņas vai traucēts miegs. Arī selēns nepieciešams smadzeņu funkciju uzturēšanai, bet D vitamīns saglabā nervu sistēmas stabilitāti un E vitamīns aizsargā tās no brīvajiem radikāļiem,” vitamīnu un minerālvielu nozīmi labas atmiņas nodrošināšanā skaidro Alīna Fleišmane.
Tātad, lai uzņemtu visas nepieciešamās vielas, kas gādā par labu atmiņu, ēdienkartē jāiekļauj treknās zivis, valrieksti, olas, zaļā tēja, vistas un tītara gaļa, siers, jogurts, ķirbju sēklas, olīveļļa, ogas, spināti, tumšā šokolāde.
“Atmiņas uzlabošanai var izmantot arī aptiekā nopērkamus bezrecepšu preparātus. Piemēram, var lietot divdaivu ginku vai flavonoīdus saturošus preparātus.