Elektroenerģijas cena Latvijā pieaugusi par 24%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrība. Ilustratīvs attēls.
Elektrība. Ilustratīvs attēls. Foto: Natalja Petuhova/Shutterstock

Elektroenerģijas vidējā cena Latvijā un Lietuvā pagājušā nedēļā pieauga par 24%, bet Igaunijā - par 55%, informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenām Baltijā, kā arī "Nord Pool" sistēmas cenai bija vērojama pieauguma tendence. Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas vidējā nedēļas cena palielinājās par 24%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti bija 84,36 eiro par megavatstundu (MWh). Savukārt Igaunijā vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 55% - līdz 84,17 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas nedēļas cena kāpa par 64% - līdz 34,19 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu galvenokārt noteica vēja izstrādes kritums Ziemeļvalstīs par 31% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Sausāki laika apstākļi Ziemeļvalstīs un zemāks sniega kušanas ūdeņu pieplūdums Somijā un Zviedrijā veicināja hidrorezervuāru aizpildījuma līmeņa samazinājumu.

Pagājušā nedēļā bija vērojams energoproduktu, izņemot jēlnaftu, cenu pieaugums. Turklāt Baltijā vēja izstrāde kritās par 29%, elektroenerģijas ģenerācija hidroelektrostacijās saruka par 24%, kā arī saules izstrāde bija par 5% mazāka nekā nedēļu iepriekš. Enerģijas plūsmas no Somijas kritās par 61%, kas ir skaidrojams ar pārvades sistēmas jaudas ierobežojumiem remontdarbu dēļ. Tas ietekmēja straujāku elektroenerģijas cenas kāpumu Igaunijā. Tikmēr enerģijas plūsmas no Zviedrijas ceturtā tirdzniecības apgabala bija par 9% lielākas nekā nedēļu iepriekš.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un pagājušajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 75%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6391 gigavatstunda (GWh), bet izstrādes apmēri - 6839 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs samazinājās par 4% - līdz 435 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apmērs saruka par 2% un bija 108 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kritās par 15% - līdz 122 GWh. Tikmēr Lietuvā patēriņš pieauga par 2% un bija 205 GWh.

Pagājušā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 5%, un kopā tika saražotas 250 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apmērs samazinājās par 5% - līdz 38 GWh. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 14% un bija 109 GWh, bet Lietuvā ražošanas apmēri pieauga par 1% - līdz 103 GWh.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 35%, Igaunijā - 90%, bet Lietuvā - 50%. Baltijas valstīs tika saražoti 58% no reģionā patērētā elektroenerģijas daudzuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu