Ķīna nodibinājusi stratēģisku partnerību ar palestīniešu pašpārvaldi

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Palestīnas un Ķīnas prezidenti Mahmuds Abass un Sji Dzjiņpins tikšanās laikā Pekinā 14. jūnijā.
Palestīnas un Ķīnas prezidenti Mahmuds Abass un Sji Dzjiņpins tikšanās laikā Pekinā 14. jūnijā. Foto: EPA/Scanpix

Ķīna trešdien nodibinājusi stratēģisku partnerību ar palestīniešu pašpārvaldi, paziņojusi Pekina.

Šī vienošanās, kas tika noslēgta Pekinā palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa vizītes laikā, ir kārtējais solis Ķīnas centienos iegūt politisko un ekonomisko ietekmi Tuvajos Austrumos, kur tā konkurē ar ASV.

Ķīna cer iegūt energoresursus un tirgu savu militāro un civilo preču eksportam un vienlaikus popularizēt savu autoritāro valdības stilu.

Ķīna norīkojusi īpašu sūtni, lai tiktos ar Izraēlas un palestīniešu amatpersonām, bet tās pieredze reģionā galvenokārt saistās ar celtniecību, ražošanu un citiem ekonomikas projektiem.

Pekina jau sen uztur diplomātiskas attiecības ar palestīniešu pašpārvaldi, un Abass tika sagaidīts ar militāro godu Lielajā Tautas namā Pekinā.

"Mēs esam labi draugi un partneri," tikšanās sākumā Abasam sacīja Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. "Mēs vienmēr esam stingri atbalstījuši palestīniešu tautas taisnīgo lietu, lai atjaunotu savas likumīgās nacionālās tiesības," viņš piebilda.

"Ķīna ir gatava stiprināt koordināciju un sadarbību ar palestīniešu pusi, lai pēc iespējas ātrāk veicinātu visaptverošu, taisnīgu un ilgstošu palestīniešu jautājuma risinājumu," paziņoja Sji.

Viņš nodēvēja stratēģisko partnerību par "svarīgu pavērsiena punktu divpusējo attiecību vēsturē", bet tās finansiālās detaļas uzreiz netika publiskotas.

Ķīna paļaujas uz šādām partnerībām, lai stiprinātu savu diplomātisko pozīciju un dotu lielām Ķīnas korporācijām priekšrocības sarunās par infrastruktūras darījumiem saskaņā ar valdības "Joslas un ceļa iniciatīvu", kuras rezultātā daudzas valstis, kas cīnās ar finansiālām grūtībām, ir nonākušas lielos parādos Ķīnas bankām.

Ķīna ir arī centusies izveidot ciešas saites ar Izraēlu, lai paplašinātu savu diplomātisko klātbūtni un iegūtu piekļuvi augstajām tehnoloģijām.

Ķīna nesen noorganizēja sarunas starp Irānu un Saūda Arābiju, kuru rezultātā tika atjaunotas diplomātiskās attiecības starp abām Tuvo Austrumu reģiona sāncensēm un nostiprinājās Ķīnas pozīcijas reģionā.

Rijādas un Teherānas tuvināšanās tiek uzskatīta par Ķīnas diplomātisku uzvaru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu