Video Ieskaties "Rail Baltica" projektēšanas stāstā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijā pirmos "Rail Baltica" pamattrases būvdarbus plānots sākt šī gada nogalē prioritārajā virzienā no lidostas "Rīga" līdz Lietuvas robežai pēc konkrēto posmu būvprojektu apstiprināšanas, informē Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail" pārstāvji.

Rail Baltica projektēšana

Pašlaik šis ir tehniski gatavākais un stratēģiski nozīmīgākais posms, lai pēc iespējas ātrāk izveidotu savienojumu ar Eiropu, norāda "RB Rail" pārstāvji.

Pēc tam, kad būs sagatavotas nākamās būvatļaujas, būvniecība turpināsies pamattrases ziemeļu virzienā, nodrošinot savienojumu ar Igauniju.

Igaunijā pirmos "Rail Baltica" maģistrāles būvdarbus plānots sākt šoruden. Šobrīd ir izsludināti trīs būvniecības konkursi, un trīs ir sagatavošanas posmā. Kamēr lielākā daļa punktveida objektu, tostarp termināļu, apkopes depo un citi projektēšanas darbi ir pabeigti, Pērnavas apvidū turpinās darbs pie "Rail Baltica" pamattrases tehnisko projektu izstrādes, kā arī ietekmes uz vidi novērtējumi.

Lietuvā "Rail Baltica" pamattrases posmā no Kauņas līdz Panevēžai ir pabeigta tehniskā dokumentācija un ir piešķirtas pirmās būvatļaujas un plānots, ka drīzumā varētu sākties arī šī posma būvniecības darbi.

Paredzams, ka tas būs pirmais posms, kurā tiks sākta vilcienu satiksme "Rail Baltica" ātrgaitas līnijā no Kauņas uz Tallinu, skaidro "RB Rail" pārstāvji.

Atlikušajiem posmiem Lietuvā no Kauņas līdz Viļņai un no Kauņas līdz Polijas robežai projektēšanas un projektēšanas uzraudzības pakalpojumu publiskais iepirkums ir sasniedzis otro fāzi, un līgumus paredzēts parakstīt līdz šī gada beigām.

Šobrīd projektēšanas darbi turpinās visā pamattrasē un darbus pilnībā plānots pabeigt līdz 2024. gada beigām. Plānots, ka šogad tiks sākta prioritāro pamattrases posmu būvniecība visās Baltijas valstīs.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, bet iesaistītās puses vairākkārt paudušas, ka tās ir būtiski pieaugušas. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Dzelzceļa līniju "Rail Baltica" plānots atklāt secīgi pa posmiem laikā no 2028.gada līdz 2030.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu