Tā kā gandrīz visi piekrīt, ka Rietumu un Ķīnas "atsaistīšana" būtu ārkārtīgi dārga, Rietumvalstīs ieviesies jauns termins attiecībā uz abu lielvaru attiecību aprakstīšanu - "de-risking" jeb "risku mazināšana". Bet, ja vien politikas veidotāji neprecizēs, ko šis termins nozīmē un ko tas nenozīmē, tas var nodarīt vairāk ļauna nekā laba.

Mēs nupat esam pieredzējuši jauna modes vārda rašanos. Pēkšņi politikas veidotāji Amerikas Savienotajās Valstīs un visā Eiropā vēlas «mazināt riskus» attiecībās ar Ķīnu.

Šis termins ir kļuvis populārs, pateicoties tikpat pēkšņajam lēmumam atteikties no «atsaistīšanas» (angļu val. - decoupling), kas kādu laiku bija plaši izplatīts apzīmējums, līdz izrādījās, ka gandrīz neviens neatbalsta galīgu attiecību pārtraukšanu starp Ķīnu un Rietumiem. Nav ne vēlams, ne pat iespējams pārraut visas saites ar pasaules otro lielāko ekonomiku, tāpēc visi ir pieņēmuši daudz neskaidrāku apzīmējumu.

Ja «atsaistīšana» ir diezgan saprotams jēdziens, tad risku mazināšana ir interpretējama dažādi. Risks ir neatņemama jebkuras saimnieciskās darbības sastāvdaļa, un tirgus ekonomikā vēlme uzņemties risku veicina inovācijas, izaugsmi un labklājības līmeņa palielināšanos. Ja būtu iespējama ekonomika bez riska, tā nedotu nekādu labumu un tādējādi būtu tendēta uz stagnāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X