Video Okeānā atrastas "Titan" zemūdenes atlūzas: visi pieci pasažieri gājuši bojā (11)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Titan".
"Titan". Foto: AP/Scanpix

ASV Krasta apsardze nākusi klajā ar paziņojumu, ka Atlantijas okeānā atrastās atlūzas patiešām pieder pazudušajai "Titan" zemūdenei. ASV kontradmirālis Džons Mogers paziņoja reportieriem Bostonā, ka okeāna dibenā 500 metrus no "Titānika" vraka atrastās atlūzas atbilst zemūdenes spiediena kameras sabrukumam.

ASV Krasta apsardze pirms tam ceturtdien paziņoja, ka zemūdens robots ir atradis "atlūzu lauku", kurā bija zemūdens aparāta astes konuss un citas atlūzas.

Kompānija "OceanGate" oficiāli paziņojusi, ka visi pieci zemūdenes pasažieri ir gājuši bojā. 

"Šie cilvēki bija īsti pētnieki, kurus vienoja īpašs piedzīvojumu gars un dziļa aizraušanās par pasaules okeānu izpēti un aizsardzību. Šajā traģiskajā brīdī mūsu sirdis ir kopā ar šīm piecām dvēselēm un visiem viņu ģimenes locekļiem. Mēs sērojam par zaudēto dzīvību un prieku, ko viņi sagādāja visiem, kurus viņi pazina," teikts kompānijas paziņojumā.

Savukārt Krasta apsardze norāda, ka bojāgājušo mirstīgās atliekas, iespējams, tā arī neizdosies atrast un izcelt sarežģītās vides dēļ. Krasta apsardze arī paudusi visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem.

Krasta apsardze turpinās izpēti, cenšoties noskaidrot, kas īsti izraisīja šo traģēdiju. Pagaidām tiek minēts, ka katastrofu, iespējams, izraisījusi implozija, kas ir pretējs process eksplozijai.

Saskaņā ar ekspertu teikto zemūdenes pasažieru nāve iestājusies nekavējoties.

Zemūdens aparātā bija britu miljardieris Hemišs Hārdings, franču eksperts Pols Anrī Naržolē, Pakistānas un Lielbritānijas magnāts Šahzada Davūds ar savu dēlu Suleimanu un "OceanGate Expeditions" vadītājs Stoktons Rašs.

"Titan" bija devies dzelmē Atlantijas okeāna ziemeļos, lai aplūkotu pirms 111 gadiem nogrimušā "Titānika" vraku. Aparāts sāka nolaišanos svētdienas rītā pēc vietējā laika, bet pēc nepilnām divām stundām sakari ar to pārtrūka.  Pēc sakaru pazušanas tika uzsākti vērienīgi zemūdenes meklēšanas darbi. Plašā meklēšanas operācija notika apmēram 1450 kilometrus uz austrumiem no Keipkodas Masačūsetsas štatā. Operācijā piedalījās arī Kanādas Krasta apsardze.

"Titāniks" savā pirmajā komerciālajā braucienā no Anglijas uz Ņujorku ar 2224 pasažieriem un apkalpes locekļiem devās 1912.gada 15.aprīlī, bet ietriecās aisbergā un nogrima. Traģēdijā gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku.

Vraka divi lielākie fragmenti atrodas nepilnus 650 kilometrus no Ņūfaundlendas krastiem gandrīz četru kilometru dziļumā. Vraks tika atrasts 1985.gadā un kopš tā laika ir piesaistījis ekspertu un tūristu interesi.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu