Bēdz no bitēm? Nekādā gadījumā nelec ūdenī (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bites. Ilustratīvs attēls
Bites. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Vien daži kukaiņi cilvēkam iedveš tādu bijību un cieņu kā darbīgā un parasti nekaitīgā bite, kas gan vajadzības gadījumā var pamatīgi sadzelt cilvēku un pat nogalināt, ja sadzeltajam ir alerģija pret bišu dzēlieniem. Lielākoties medus bites liks tevi mierā, ja tu tās neizprovocēsi uzbrukumam. Ja tas tomēr noticis, nedomā, ka tev no tām izdosies paglābties ezerā vai baseinā.

Intervijā ar izdevumu “Scientific American” kukaiņu uzvedības eksperts Džastins Šmits brīdina, ka izplatītais uzskats, ka bites tev neuzbruks, ja būsi zem ūdens, ir visai bīstams. Tehniski tas ir pareizs, proti, bites nenirs ūdenī, lai tevi sadzeltu. Tās vienkārši pagaidīs, kad tu parādīsies ūdens virspusē. Un tās ir pacietīgas – lenkt tevi tās var pat stundām ilgi.

Šmits, kurš nesen uzrakstīja grāmatu “The Sting of the Wild”, stāstīja par kādu gadījumu, kad kāds vīrietis no bišu uzbrukuma paglābies ezerā. Tomēr bites nav likušās mierā un vairākas stundas riņķojušas virs sava upura galvas, cenšoties tam uzbrukt. Projām tās devušās tikai, kad sācis satumst.

Bites pievilina oglekļa dioksīds, kuru cilvēks izelpo burbuļos, ūdenī gaidot, kad bites dosies prom. Tādā veidā tu nodod savu atrašanās vietu. Tāds glābšanās mēģinājums var izvērsties murgainā scenārijā. Piemēram, cilvēks pēc izniršanas strauji kampj gaisu, kas var beigties ar bišu ieelpošanu un dzēlieniem mutē un elpvados.

Bites arī nevajadzētu kaitināt ar ūdens strūklu no dārza šļūtenes. Tas tikai tās padarīs vēl niknākas. Tiesa, ugunsdzēsēji reizēm bites mēdz savaldīt ar ziepjūdeni vai putām, kas gan var kukaiņus aizbaidīt.

Ja tev uzbrukušas bites, nesit tās un nevicinies ar rokām. Straujas kustības tiks interpretētas kā agresijas izpausme. Panikas vietā mierīgi dodies prom. Ja bites jau ir satrakojušās, meklē glābiņu iekštelpās vai automašīnā. Ja esi sadzelts, vispirms izvelc dzeloni, brūci apmazgā ar aukstu ūdeni un uzliec tai vēsu kompresi. Ja piedzīvo plašākus simptomus, piemēram, elpas trūkumu vai esi sadzelts vairākās vietās, nekavējoties ziņo ātrajai palīdzībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu