Huawei Watch 4 Pro paceļ viedpulksteņus nebijušos augstumos (3)

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Viedpulksteņu ražotājiem ambīciju trūkumu nevar pārmest pilnīgi noteikti. Sākotnēji radījuši ierīci soļu skaitīšanai un pulsa mērīšanai, laika gaitā tie izvirzījuši un īstenojuši aizvien jaunus mērķus. Katrs no tiem tuvina valkājamo ierīci galvenajai vīzijai – piedāvāt patērētājiem ierīci, kas pilnvērtīgi pieskatīs viņu veselības stāvokli, mudinās dzīvot aktīvāk, sportot pareizāk un laikus sūtīs pie ārsta, ja tāda nepieciešamība radīsies. Citiem vārdiem sakot, ražotāji plāno ikvienam no mums pārskatāmā nākotnē «piespēlēt» personīgo virtuālo medmāsu un treneri, kas dzīvos pulkstenī.

Ieguvēji no šāda scenārija būs daudzi. Pat visa veselības aprūpes sistēma, jo cilvēkiem nebūs jāskrien pie ārsta ar sīkām sūdzībām, taču vienlaikus viedpulkstenis mudinās neielaist slimības līdz grūti ārstējamai stadijai.

Septiņi veselības mērījumi minūtē

Ar katru jauno paaudzi viedpulksteņi tuvojas savam virsmērķim, un Huawei Eiropai maijā prezentētais Watch 4 Pro ticis tālāk par ikvienu priekšgājēju. Tas sasniedzis jaunus augstumus faktiski visās svarīgajās jomās. Sāksim ar veselību. Lielākais jaunums šajā jomā ir vispārēja veselības pārbaude, ko var veikt kaut katru dienu.

Vienas minūtes laikā pulkstenis veic septiņus svarīgus veselības mērījumus, un uzreiz pēc tam iepazīstina ar rezultātiem.

Pārbaude sākas ar elektrokardiogrammas pierakstu, kas tiek izveidots, pusminūti sēžot nekustīgi un turot pirkstu uz apakšējā, plakanajā pogā iestrādātā sensora. Nākamajā solī sensori analizē sirdsdarbības frekvenci, stresa līmeni, ādas temperatūru, skābekļa piesātinājumu asinīs un veic vēl vienu iepriekš neredzētu mērījumu. Proti, nosaka artēriju stīvuma pakāpi. Tas palīdz izvērtēt sirds un asinsvadu veselības stāvokli. Noslēdzošajā daļā pievienojies kāds jaunums – elpošanas pārbaude. Watch 4 Pro aicina lietotāju doties uz kādu klusu vietu un izteiksmīgi noklepoties. Skaņas tiek ierakstītas, un no tām algoritmi izsecina, vai plaušu darbība atbilst attiecīgās vecuma grupas rezultātam. Šāda mērījuma precizitāte noteikti nebūs simtprocentīga, ņemot vērā, ka noklepoties var dažādā skaļumā un dziļumā, kā arī vienmēr var traucēt kāds fona troksnis.

Foto: Publicitātes foto

Taču kopumā elpošanas pārbaude, elektrokardiogrammas pieraksts un viss pārējais veselības mērījumu komplekss noteikti ir nozīmīgs solis uz priekšu veselības stāvokļa monitorēšanā.

Vairāk iespēju pulkstenī

Visi mērījumu rezultāti tiek atspoguļoti vienotā pārskatā, kurā tiek izceltas neatbilstības normai un detalizēti parādīti katra mērījuma rezultāti. Visi dati uzkrājas datu bāzē, lai lietotājs jebkurā brīdī varētu paskatīties, kā laika gaitā mainījies veselības stāvoklis.

Būtiski, ka jaunā lietotāja saskarne sniedz plašākas iespējas pētīt datus tieši pulkstenī, nevis piesaistītā viedtelefona Health lietotnē.

Plašajā, košajā un krāsainajā 1,5 collu LTPO AMOLED ekrānā ar 466x466 pikseļu izšķirtspēju redzami gan vispārējo pārbaužu rezultāti, gan treniņu dati, gan miega ierakstu atšifrējums. Lieki piebilst, ka visus mērījumus var veikt arī neatkarīgu vienu no otra. Protams, visa veida pārskati skaitļu un grafiku formā joprojām pieejami arī Health lietotnē.

Jaunajās darbvirsmās jeb «sejiņās» liels uzsvars likts uz ikonām, kas kalpo kā īsceļi uz dažādiem mērījumiem un uzkrātajiem datiem. Ar apakšējo pogu tagad pat var ekrāna malā izsaukt ikonu joslu, kurā vienlaikus redzamas trīs programmas, taču sarakstam var pievienot vairāk. Tās var ritināt ar pirkstu vai augšējo rotējošo «kroni», līdz atrod vajadzīgo.

Nav aizmirsts arī par sportisko aktivitāšu cienītājiem.

Foto: Publicitātes foto

Pulkstenis atpazīst vairāk nekā 100 sporta veidus, ieraksta treniņu rezultātus un piedāvā virtuālā trenera pakalpojumus.

Tas arī nemitīgi seko līdzi fiziskajām aktivitātēm un ar regulāriem atgādinājumiem skubina aizpildīt aktivitāšu apļus, kas sastāv no patērētajām kalorijām, aktīvajām treniņu minūtēm un piecelšanās reizēm no krēsla visas dienas garumā. Protams, tiek bārstītas uzslavas par labiem panākumiem un piešķirtas virtuālas medaļas par jauniem rekordiem.

Vasaras atpūtā bez telefona

Otra joma, kurā Watch 4 Pro piedzīvojis pamatīgu izrāvienu, ir neatkarība no viedtelefona. Jau tiešais priekšgājējs Watch 3 Pro tika aprīkots ar eSIM funkciju, kas ļāva veikt zvanus un saņemt ziņojumus bez telefona tiešas klātbūtnes. Jaunajā modelī iets vēl tālāk. Tajā var gan piezvanīt jebkuram tālruņa adrešu grāmatā iekļautajam cilvēkam, gan sastādīt jaunu numuru digitālajā ciparnīcā. Uz ziņojumiem var atbildēt gan ar gatavām atbildēm, gan emocijzīmēm, gan uzrakstīt jaunu atbildi, izmantojot ekrānā digitālo tastatūru.

Izmēģinājuma dienās, kas iekrita arī Līgo svētkos, Watch 4 Pro pārliecināja, ka pamata komunikācijā spēj pilnībā aizstāt telefonu – sveikt tuviniekus un atbildēt uz apsveikumiem, arī WhatsApp lietotnē atsūtītajiem.

Foto: Publicitātes foto

Telefonu nācās meklēt vien saullēkta iemūžināšanai, jo fotokameras pulkstenī gan nav un diez vai tuvākajā laikā būs, jo 12,9 milimetrus plānajā un 65 gramus vieglajā ierīcē tai vienkārši fiziski nav vietas.

Pāris atzinīgus vārdus pelnījis arī dizains. Ražotājs uzsver, ka ietekmējies no «planētu estētikas», tādēļ pulkstenī ietverti kosmiski motīvi. Pirmkārt,

Watch 4 Pro ir pirmais Huawei viedpulkstenis, kura korpusa izgatavošanā izmantots aviācijas raudzes titāns.

Tas ir ārkārtīgi ciets un izturīgs, tādēļ par ilgtspēju šaubu nav. Piedevām pulkstenis atbilst 5ATM un IP6X ūdens un putekļu noturības standartiem, tādēļ ar to var ienirt pat līdz 30 metru dziļumam.

Materiāls noslīpēts tā, lai gaismas atstarošanās piešķirtu pulkstenim zvaigžņu mirdzumu, un neparastāku sajūtu piešķir arī sfēriskais safīra ekrāns, kas viegli izliekts uz augšu un ekrānā rada trīsdimensiju ilūziju. Jo īpaši tad, ja izvēlaties darbvirsmas ar apaļiem planētu motīviem. Watch 4 Pro pieejams ar tumši brūnas ādas siksniņu vai titāna sprādzi. TVNET rīcībā pabija otrais variants, un tas iepriecināja ar patīkamu, ciešu piegulšanos plaukstas locītavai, kāda no cietā, aukstā titāna noteikti nebija gaidīta. Par to jāpateicas veiksmīgajam sprādzes dizainam ar pamīšus izkārtotiem divu formu posmiem. Tie piešķir siksniņai pietiekamu lokanību, lai tā pielāgotos rokas formai un cieši piegultos ādai.

Joprojām ilga baterijas darbība

Huawei viedpulksteņu lietotāji allaž priecājušies par viedo ierīču ilgo darbības laiku ar vienu uzlādi. Ar eSIM funkciju aprīkotajiem modeļiem, gan tas ir sarucis.

Watch 4 Pro ar aktivizētu pilnu funkciju klāstu spēj darboties 4,5 dienas jeb gandrīz visu darba nedēļu, kas joprojām ir ļoti labs rādītājs, ņemot vērā, ka tiešie konkurenti kā sasniegumu izceļ divas pilnas diennaktis.

Ja tomēr gribas nedomāt par lādēšanu ierastās divas nedēļas, var aktivizēt taupības režīmu, kas atslēgs eSIM funkciju. Ekstremālā taupības režīmā iespējams izvairīties no lādēšanas pat 21 dienu.

Sākot ar dizainu un beidzot ar funkciju klāstu, Huawei Watch 4 Pro nepārprotami signalizē, ka pieder Premium viedpulksteņu klasei.

Foto: Publicitātes foto

Tas arī nosaka ierīces cenu. Modelis ar titāna sprādzi maksā 649 eiro, bet ar ādas siksniņu – 549 eiro. Daļu naudas var «atsist atpakaļ», iegādājoties ierīci līdz jūlija beigām, jo šobrīd dāvanā tiek dotas līdzi bezvadu austiņas Huawei FreeBuds 5i. Pieejama arī mazliet lētāka alternatīva – 449 eiro vērtais modelis Watch 4, kas atšķiras ar nerūsējoša tērauda korpusu, silikona siksniņu un īsāku baterijas darbības laiku.

Foto: Huawei Watch 4 Pro

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu