Latvijas Banka izlaidīs īpašu Dziesmu svētku monētu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Piektdien, 30. jūnijā Latvijas Banka izlaidīs XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem veltītu kolekcijas monētu "Dziesma saviļņo", kuras grafisko dizainu veidojuši mākslinieki Anna Līva Traumane un Harijs Vucens.
Piektdien, 30. jūnijā Latvijas Banka izlaidīs XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem veltītu kolekcijas monētu "Dziesma saviļņo", kuras grafisko dizainu veidojuši mākslinieki Anna Līva Traumane un Harijs Vucens. Foto: Latvijas Banka/Latvijas Banka

Latvijas Banka, godinot Dziesmu svētku 150.gadadienu, piektdien izlaidīs īpašu sudraba kolekcijas monētu "Dziesma saviļņo", informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Monētai ir horizontāla taisnstūrveida forma.

Latvijas Bankā norāda, ka monētas forma atspoguļo svētkiem, estrādei un korim raksturīgo horizontalitāti. Monētas forma ir pretspiesta, tā rada skulpturālu un vienotu viļņveida kustību, ritmu. Monētas aversu veido piecas daudzkrāsainas joslas kā koru rindas, daudzas balsis un koru mūzikai raksturīgā daudzbalsība. Krāsu izvēle atbilst latviešu tautastērpiem raksturīgajiem toņiem.

Savukārt monētas reverss ir vienkrāsains un reversa augšējā joslā ir uzraksts "Vispārējie latviešu dziesmu svētki 150".

Monētas tirāža ir 4000 eksemplāru. Monēta izgatavota naudas kaltuvē Rumānijā. Monētas cena būs 89 eiro, iegādes limits vienai personai - trīs monētas.

Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē "e-monetas.lv" no 30.jūnija plkst.12. Veikto pirkumu saņemšana būs iespējama ar pasta starpniecību vai klātienē Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Bezdelīgu ielā 3. Lai nodrošinātu vienmērīgu klientu plūsmu, pasūtījumu saņemšanai Latvijas Bankas kasēs tiks piemērots izlīdzinātais grafiks - pasūtījuma apstiprinājumā klients tiks informēts par datumu, sākot ar kuru varēs saņemt pasūtījumu kasēs.

Monētas grafisko dizainu veidojuši mākslinieki Anna Līva Traumane un Harijs Vucens.

Latvijas Bankā atzīmē, ka šogad aprit 150 gadu kopš Vispārīgo latviešu Dziedāšanas svētku norises. No pirmajiem svētkiem ar 1000 dziedātājiem tie izauguši par varenu kustību ar vairākiem desmitiem tūkstošu dziedātāju un dejotāju.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu