Latvija plāno sniegt atbalstu Ukrainai līdz 6 471 254 eiro apmērā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas un Ukrainas karogi Likteņdārzā.
Latvijas un Ukrainas karogi Likteņdārzā. Foto: Zane Bitere/LETA

No 2024.gada līdz 2027.gadam Latvija uzņemsies jaunas ilgtermiņa saistības Ukrainas atbalstam, nepārsniedzot 6 471 254 eiro atzīmi, otrdien nolēma valdība.

Saistības paredzētas iemaksu veikšanai saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes izveidotajam instrumentam atbalsta sniegšanai Ukrainai 2023.gadā.

Eiropas Parlaments un Padome 2022.gada 14.decembrī izveidoja atbalsta instrumentu Ukrainai, ko sniedz aizdevumu veidā par maksimālo summu līdz 18 miljardiem eiro neatmaksājama atbalsta un procentu likmes subsīdiju veidā.

Ņemot vērā to, ka Latvijai ir jāuzņemas jaunas ilgtermiņa finansiālās saistības, lai noslēgtu iemaksu nolīgumu un plānotu attiecīgu finansējumu valsts budžetā iemaksu veikšanai, bija nepieciešams attiecīgs Ministru kabineta lēmums.

Nacionālā kopienākuma sadalījums katra iemaksu devēja iemaksu noteikšanai attiecīgajā gadā tiks balstīts uz attiecīgā iemaksu devēja veiktajām nacionālā kopienākuma iemaksām Eiropas Savienības (ES) budžetā iepriekšējā gadā saskaņā ar pēdējo pieņemto gada budžetu vai gada budžeta grozījumiem.

Latvijas šobrīd provizoriski noteiktā maksimālā iemaksas summa veido 6 471 254 eiro. Nolīgums paredz, ka šobrīd noteiktā maksimālā iemaksu summa atbilst katras dalībvalsts relatīvajai daļai no ES kopējā nacionālā kopienākuma, kas Latvijai ir 0,231116%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu