Eiropas nodokļu administrāciju organizācija vienojas par Krievijas un Baltkrievijas izslēgšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienesta ēka.
Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Otrdien, 27. jūnijā Tbilisi, Gruzijā, Eiropas nodokļu administrāciju organizācijas (IOTA) dalībvalstis nobalsoja par Krievijas un Baltkrievijas izslēgšanu no organizācijas, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, uzstājoties IOTA 27. Ģenerālajā asamblejā, aicināja dalībvalstis nekavēties balsot par Krievijas un Baltkrievijas izslēgšanu no IOTA.

Ar 32 balsīm "par" un četrām "pret" balsojumā tika lemts par Krievijas izslēgšanu, bet ar 33 balsīm "par" un trīs "pret" - par Baltkrievijas izslēgšanu.

Jaunzeme savā runā uzsvēra, ka 27.jūnijā rit Krievijas nežēlīgā kara pret Ukrainas tautu 489.diena, un IOTA savā lēmumā izslēgt Krieviju un Baltkrieviju no organizācijas ir jau 489 dienas nokavējušies.

Šonedēļ 27.-29.jūnijā IOTA sadarbībā ar Gruzijas nodokļu administrāciju (Gruzija kā prezidējošā valsts IOTA) organizē 27. Ģenerālo asambleju, kas notiek Tbilisi, Gruzijā. IOTA Ģenerālā asambleja notiek reizi gadā, bet pārējā laikā darbojas IOTA Izpildpadome. Ģenerālās asamblejas norise ir sadalīta divās daļās - administratīvā sesija un tehniskā sesija.

Šī gada tehniskā sesija ir veltīta tēmai "Starptautiskās nodokļu sistēmas un nodokļu administrāciju transformācija", īpašu uzmanību veltot tādiem jautājumiem kā nodokļu sistēmas pārmaiņas globālā mērogā, nodokļu administrāciju digitālā pārveide, tehnoloģiju attīstība un jaunie biznesa modeļi.

Otrdien administratīvajā sesijā tika prezentēts pārskats par IOTA pagājušā gada darbību, IOTA stratēģija un budžets 2023.gadam, IOTA 2024.gada darba programma, iekšējo auditoru ziņojums un notiks izpildpadomes vēlēšanas. Darba kārtībā tika iekļauts arī balsojums par Krievijas un Baltkrievijas dalības pārtraukšanu minētajā organizācijā.

Trešdien, 28.jūnijā, tehniskās sesijas plenārsēdēs tiks diskutēts par digitālo evolūciju un tās ietekmi uz starptautisko nodokļu sistēmu, blokķēdēm un sadarbīgo ekonomiku starptautiskajiem nodokļiem. Notiks arī IOTA "TechExpo" izstāde, kurā tiek demonstrēti ieviestie jaunie un topošie tehnoloģiju risinājumi.

Savukārt 29.jūnijā paralēlās sesijās tiks diskutēts par tēmu "Kā padarīt digitālās transformācijas centienus veiksmīgus" - datu analītika, informācijas tehnoloģiju infrastruktūra un tās darbība kā digitālās transformācijas pamats un katalizators jauniem uzņēmējdarbības modeļiem.

VID IOTA 27. Ģenerālajā asamblejā pārstāv Jaunzeme, ģenerāldirektora vietniece, Informātikas pārvaldes direktore Indra Kārkliņa un Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes direktore Valda Rotberga.

IOTA dibināja 1996.gadā decembrī septiņas dalībvalstis, tajā skaitā Latvija. Šajā organizācijā darbojas 45 dalībvalstis un viena asociētā valsts. IOTA ir attīstījusi sadarbību ar dažādām starptautiskajām organizācijām, kas visā pasaulē sniedz tehnisko palīdzību nodokļu administrācijām. Ar Dienvidamerikas nodokļu administrāciju organizāciju, Eiropas Komisiju un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju ir parakstīti saprašanās memorandi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu