Pērn kontrabandas cigaretes valstij radīja 48 miljonus eiro lielus zaudējumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pededzes robežkontroles punktā aizturēts 1 Latvijas pilsonis, kurš mēģināja nelikumīgi, slēpjot speciāli šim nolūkam izveidotā automašīnas dubultgrīdā, Latvijā ievest 73 380 cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Par cigarešu kontrabandu uzsākts kriminālprocess. Kriminālprocess tālākai izmeklēšanai nodots Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldei.
Pededzes robežkontroles punktā aizturēts 1 Latvijas pilsonis, kurš mēģināja nelikumīgi, slēpjot speciāli šim nolūkam izveidotā automašīnas dubultgrīdā, Latvijā ievest 73 380 cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Par cigarešu kontrabandu uzsākts kriminālprocess. Kriminālprocess tālākai izmeklēšanai nodots Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldei. Foto: Valsts robežsardze/Valsts robežsardze

Latvijā kontrabandas un viltotās cigaretes pagājušajā gadā veidoja 15,2% no kopējā patēriņa, trešdien kontrabandas problemātikas forumā sacīja SIA "Philip Morris Latvia" ārējo attiecību vadītāja Madara Apsalone.

Pēc "KPMG" vērtējuma, zaudējumi valsts budžetam no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas un viltojumu dēļ Latvijā pērn veidoja aptuveni 48 miljonus eiro.

Vienlaikus Apsalone atzīmēja, ka pēdējos gados kontrabandas un viltoto cigarešu īpatsvars Latvijā krītas, tostarp 2021.gadā samazinājums bija par 2,9 procentpunktiem.

Latvijā, pēc "KPMG" pētījuma datiem, aptuveni 70% no kontrabandas un viltotajām cigaretēm veidoja "baltā kontrabanda" - cigaretes, kas legāli ražotas citās valstīs, galvenokārt Baltkrievijā, bet nelegāli ievestas Latvijā.

No Baltkrievijas kontrabandas ceļā 2022.gadā Latvijā ievesti 217 miljoni cigarešu jeb 67% no kopējā kontrabandas apjoma.

Kontrabandas plūsmas galvenais iemesls ir būtiskās cigarešu cenu atšķirības, piemēram, Latvijā vidējā cigarešu paciņas cena bija 3,79 eiro, savukārt Baltkrievijā - 0,7 eiro. Populārākās cigarešu markas, kas kontrabandas ceļā tika ievestas Latvijā, ir "NZ", "Premier" un "Minsk".

Lai gan Latvijā pēdējos pāris gados cigarešu kontrabandas apmērs ir samazinājies, tomēr tas joprojām ir gandrīz divas reizes augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), tādēļ ir svarīgi veidot pārdomātu un samērīgu akcīzes nodokļu politiku, kā arī stiprināt tiesībsargājošo institūciju kapacitāti, kā arī institūciju pārrobežu sadarbību nelegālās ražošanas novēršanai, atzina Apsalone.

Kopumā ES nelegālo cigarešu (kontrabanda un viltojumi) patēriņš 2022.gadā pieauga par 0,7 procentpunktiem, veidojot 8,2% no kopējā cigarešu patēriņa. Nelegālo cigarešu patēriņš pērn ES veidoja 35,8 miljardus cigarešu, secināts "KPMG" pētījumā.

Vienlaikus tendences liecina, ka nelegālā cigarešu ražošana ES, īpaši Rietumeiropā, pieaug - 2022.gadā ES valstīs identificētas vismaz 134 nelegālās ražotnes 18 dažādās ES valstīs. Arvien biežāk tiek viltoti "premium" cigarešu zīmoli pārdošanai ES valstīs.

Pēc pētījuma aplēsēm, ES valstis pērn neiegūto nodokļu veidā zaudēja 13,3 miljardus eiro, kas ir par turpat miljardu eiro vairāk nekā 2021.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu