Ikviens var doties virtuālā tūrē pa Irbes, Daugavgrīvas un Mērsraga bākām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mērsraga bāka. Ilustratīvs attēls.
Mērsraga bāka. Ilustratīvs attēls. Foto: Bargais/shutterstock.com

Ir pabeigts nākamais posms Latvijas jūrniecības mantojuma digitalizācijas projektā un izveidotas virtuālās tūres pa Irbes, Daugavgrīvas un Mērsraga bākām, informēja projekta veidotāja, Rīgas brīvostas pārvaldes, pārstāvji.

Vairāku gadu garumā, sadarbojoties ar Latvijas vadošajiem virtuālo multimediju speciālistiem un vēsturniekiem, publiskai apskatei nodotas jau septiņas jūrniecībā nozīmīgu objektu un ievērojamu hidrobūvju virtuālās tūres, iemūžinot tās 360 grādu fotofiksācijās, kā arī vienkopus apkopojot arhīvos un iedzīvotāju liecībās iegūtu informāciju un dokumentālos kadrus par tām.

Šosezon virtuālā ekspozīcija, kurā iepriekš jau bija aplūkojama Kolkas un Miķeļa bāka, Rīgas ostas leģendārais ledlauzis "Varma" un improvizēta kuģu vadītāju mācību klase, kurā iekļauta ar plaša jūrniecības priekšmetu kolekcija, papildināta ar izzinošām digitālām tūrēm pa Irbes, Mērsraga un Daugavgrīvas bāku.

Bāku digitalizācijas idejas līdzautors, jūrniecības vēstures pētnieks Haralds Apogs norāda, ka Irbes un Mērsraga bākas padomju Latvijas gados bija slepeni militāras nozīmes objekti, tāpēc ilgus gadus tās bija pieejamas tikai retajiem un skopa ir arī par tām publiski pieejamā informācija. Turklāt Irbes bāka atrodas aptuveni 20 jūras jūdžu attālumā no krasta un ir vienīgā bāka Latvijas teritoriālajos ūdeņos, tāpēc arī mūsdienās nokļūšana līdz tai ir izaicinoša.

Virtuālā ekskursija papildināta arī ar Mērsraga bāku, tautā dēvētu par "Francūzieti" un Daugavgrīvas bāku, kura gadsimtu gaitā no baļķu torņa ir pārtapusi par vienu no atpazīstamākajām un skaistākajām bākām Latvijā.

Digitālās tūres 360 grādu virtuālo ekskursijas papildina audiogida stāsti, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva melnbaltie video, fragmenti no dokumentālās filmas "Uguns valoda", kuros iemūžināts poētisks stāsts par bāku nozīmi kuģniecībā un citi materiāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu