Sajūta, ka aiz muguras kāds stāv? Tā varētu būt pirmā Pārkinsona slimības pazīme

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Trīcoša roka
Trīcoša roka Foto: Shutterstock

Mēs visi kādā brīdī esam piedzīvojuši neomulīgu sajūtu, ka mums aiz muguras kāds stāv, bet pagriežoties izrādās, ka neviena tur nav. Zinātnieki tagad domā, ka dažos gadījumos šī sajūta varētu būt agrīna Pārkinsona slimības pazīme.

Šo sajūtu dēvē par “klātbūtnes halucināciju”. Parasti Pārkinsona slimības pacienti par šādu simptomu neziņo, iespējams, tāpēc, ka tā varētu būt ļoti agrīna slimības pazīme.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Mental Health”, zinātnieki raksta, ka tiem cilvēkiem, kuriem nupat diagnosticēta Pārkinsona slimība un kuri ir piedzīvojuši šīs halucinācijas, varētu draudēt strauja garīgās veselības pasliktināšanās.

Pārkinsona slimība ir progresējoša centrālās nervu sistēmas slimība, kas ietekmē runas spējas un kustības.

Pētījumā uzsvērts, ka klātbūtnes halucinācijas Pārkinsona slimības kontekstā vajadzētu uztvert nopietnāk.

Pētījumā zinātnieki savāca informāciju par 75 Pārkinsona slimības pacientiem vecuma grupā no 60 līdz 70 gadiem. Viņi visi ārstējās Barselonas slimnīcā. Visi pacienti arī tika intervēti, lai noskaidrotu, kāda ir viņu smadzeņu aktivitāte. Atklājās, ka tiem pacientiem, kuri reiz bija piedzīvojuši halucinācijas, slimība nākamajos piecos gados progresēja straujāk nekā pārējiem.

Šis atklājums varētu palīdzēt diagnosticēt šo slimību ātrāk. Neirodeģeneratīvās slimības bieži vien tiek diagnosticētas tikai tad, kad simptomi jau ir ļoti smagi. Pētījuma autori cer to mainīt.

Tiesa, halucinācijas ne vienmēr ir Pārkinsona slimības pazīme. Tās var liecināt arī par citām neirodeģeneratīvām kaitēm, piemēram, Levi ķermenīšu demenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu