"Rezerves bijušas vien uz papīra": Krievija saskārusies ar benzīna trūkumu (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas benzīna tirgus nonācis “ideālās vētras” apstākļos, pat neraugoties uz sankcijām, kas ierobežo benzīna un jēlnaftas pārdošanu ārvalstīm. Kopš gada sākuma benzīna biržas cenas Krievijā pieaugušas par vairāk nekā 70% un jūnija beigās sasniedza jaunus rekordus.

Lai arī Krievijas valdība uzsver, ka benzīna ražošana valstī pieaug, patiesībā mazumtirdzniecības tirgū vērojams deficīts, vēsta “Reuters”, atsaucoties uz tirgotājiem un avotiem nozarē.

Pēc avotu teiktā, pirms sezonas remontiem naftas pārstrādes rūpnīcās ir izveidota “benzīna neaizskaramā rezerve”, kam aprīlī bija jābūt divu miljonu tonnu apjomā. Šīs rezerves parasti tiek laistas tirgū brīdī, kad rūpnīcās notiek apkopes un remonti. Tomēr tagad, kad vairākas naftas pārstrādes rūpnīcas uz vasaras apkopes darbiem ir pārtraukušas darbu, benzīna rezerves tirgū tā arī nav nonākušas.

Iespējams, ka benzīna rezerves ir bijušas “tikai uz papīra”, norādījuši avoti aģentūrai “Reuters”. Pēc aģentūras datiem, jūnijā kopējais benzīna pārdošanas apjoms biržā bija par 22% zemāks nekā pagājušā gada jūnijā. 92. markas benzīna pārdošanas apjoms krities pat par 32%.

Vēl viena versija – pēc tirgotāju teiktā, ir tā, ka lielās naftas kompānijas apzināti nelaiž tirgū benzīna rezerves, lai tirgū paceltu cenas.

Dārgs benzīns ir ļoti vajadzīgs naftas pārstrādes nozarei, lai kompensētu valsts subsīdiju straujo samazinājumu. Krievijā kopš 2018. gada darbojas mehānisms – ja iekšējās benzīna cenas ir zemākas par eksporta cenām, tad valdība piemaksā naftas pārstrādes nozarei starpību un otrādi – ja iekšējās pārdošanas rezultāti ir lielāki, tad kompānijas maksā valstij lielākas nodevas.

Pagājušajā gadā Krievijas valdība naftas nozarei pārskaitīja 2,2 triljonus rubļu (22,7 miljardus eiro), bet 2023. gada maijā vien – vairāk nekā 100 miljardus rubļu (1,03 miljardus eiro). Pēc Finanšu ministrijas teiktā, kopš 1. septembra subsīdijām jāsamazinās par 30 miljoniem rubļu (310 tūkstošiem eiro) mēnesī.

Lai aizstāvētu vietējo benzīna tirgu, Krievijas valdība izskata iespēju ieviest benzīna eksporta kvotas. Šī ideja jāanalizē Krievijas Enerģētikas ministrijai, konsultējoties ar naftas uzņēmumiem.

Pēc “Reuters” avotu teiktā, mazumtirdzniecības tirgū cenu kāpums turpināsies. Lai arī jau drīzumā naftas pārstrādes rūpnīcas pilnībā atjaunos darbību, tas tāpat neļaus samazināt degvielas deficītu, jo sākot ar augustu rūpnīcām būs jāsagatavo jaunas benzīna rezerves, ko likt lietā rudens remontu laikā.

Benzīna trūkums Krievijas tirgū varētu saglabāties līdz oktobrim, prognozē nozares pārstāvji.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu