Sāk jau kļūt bailīgi... Nofilmēta kaija, kas aprij vāveri (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Vispārzināms, ka kaijas rij visu, sākot ar cīsiņiem un beidzot ar saldējumu tev rokās, tomēr šajā video redzamais makans pārspēj visu. Stāv ielas vidū un cenšas norīt... vāveri.

Kaijas ir kaitinoši putni. Jau četros no rīta vasarā sāk ķērkt pie loga tā, ka liekas - pagalmā kāds cilvēku galina nost. Tās arī apķēzī visu, un te nelīdz mierinājums, ka tas uz naudu. Pludmalē no kaijām grūti noslēpt saldējumu vai čipsu paku. Tās allaž uzglūn no droša attāluma, gatavas mesties virsū tavai ēdmaņai, tikko tu būsi pagriezis muguru. Kaitinoši putni.

Bet nu jāsāk būs gandrīz vai baidīties par savu dzīvību, jo, klau, tas, ka kaija var aprīt veselu vāveri, gan nebija gaidāms. Šķebinošajā video brangajai kaijai no mutes  rēgojas ārā tikai melnās vāveres pakaļkājas un kuplā aste. Jā, kaijas nav tie izvēlīgākie ēdāji – liks guzā visu, kas pagadās.

VIDEO: KAIJA APRIJ VĀVERI

“Lielās kaijas ir visēdāji. Tās ēdīs visu, kas lien tām rīklē un, protams, ir kaut cik uzturvielām bagāts,” izdevumam “The Telegraph” teica putnu eksperts Pīters Roks.

Lielās kaijas regulāri nogalina, piemēram, baložus, kas par tām ir vājāki. Medīšanas tehnikas ir dažādas. Baloži parasti tiek dzenāti pa gaisu, līdz tie ir virs, teiksim, upes. Tad kaija upuri ietriec ūdenī un noslīcina. Pēc tam tā izrauj tam spalvas un apēd.

Kaijas uz pusdienu galda nesmādē likt arī viena otru. Ja kādu kaiju nobraukusi mašīna, tad citas nevairīsies atliekas apēst. Tas tomēr ir viegli sadabūjams ēdiens. Tiesa, tādi gadījumi esot reti.

Kaijām, kā jau daudziem putniem, ir guza, kurā nonāk ātri aprītais upuris, nereti kopā ar citām lietām. Guzā viss aprītais sadalās derīgajā un nederīgajā. Derīgais vēlāk nonāk kuņģī, bet pārējo kaija izspļauj ārā.

Tas, ka kaijas aizvien biežāk ēd baložus un, kā redzams, arī vāveres, ir arī cilvēka nopelns, proti, baloži un vāveres cilvēka dēļ ir kļuvuši bezbailīgāki, vairs neapzinoties, kādas briesmas tiem uzglūn.

Lai nu kā, kaijas būs jāsāk cienīt, jo to medību taktika un spēja aprīt teju jebko kļūst nedaudz biedējoša.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu