Drošai festivālu vasarai! Kas noteikti jāpaņem līdzi?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Vasara rit savā karstumā, un šis ir laiks, kad uzņem apgriezienus arī mūzikas un mākslas festivāli. Kā sagatavoties festivālam, ko ņemt līdzi, lai varētu mierīgi atpūsties un justies nodrošinājies pret jebkuriem apstākļiem? Stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Saule nežēlo! 

Noteikti līdzņemamo mantu somā ieliec pretapdeguma jeb saules aizsargkrēmu! Aizsargkrēmam jābūt ar UVA un UVB aizsargfiltriem, pievērs uzmanību norādītajam saules aizsardzības faktoram jeb SPF (Sun Protection Factor). Vislabāko aizsardzību nodrošinās krēmi, kuru SPF ir 50+.

"Saules aizsargkrēmu ieteicams uzklāt no rīta un atjaunot dienas laikā ik pēc divām stundām. Svarīgi arī rūpēties, lai tas tiek uzklāts ne tikai uz rokām un sejas, bet arī citām ķermeņa zonām – ausīm, kakla, lūpām, arī plaukstām, kas tikpat spēcīgi ir pakļautas saules iedarbībai,” iesaka Apotheka farmaceite Laila Zālīte. Ja tomēr saule apsvilinājusi, pēc iespējas ātrāk āda jāatvēsina ar pantenolu saturošām putām un vēlāk ar pantenolu saturošu krēmu, kas veicina ādas atjaunošanos.

Pret kukaiņiem un ērcēm

Festivāli lielākoties notiek brīvā dabā, kur vakara stundās noderēs aizsardzība pret odiem un, protams, jāatceras, ka jāuzmanās no ērcēm. 

"Gan odu, gan ērču aizbaidīšanai noderēs līdzekļi, kuru sastāvā ir krustnagliņas, piparmētru, tējas koka, eikalipta ēteriskās eļļas. Nav viena līdzekļa vai viena aromāta, kas ar garantiju aizbaida visus kukaiņus, tāpēc līdzekļi ir jātestē un jāpiemeklē savs efektīvākais preparāts. Līdzekļi odu atbaidīšanai parasti darbojas ilgāku laiku, bet līdzekļi pret ērcēm jāuzklāj biežāk," uzsver Apotheka farmaceite Laila Zālīte. Tomēr atceries, ka visefektīva aizsardzība tomēr ir pote pret ērču encefalītu!

Plāksteri un dezinficējošie līdzekļi

Komplektējot līdzi ņemamo festivāla aptieciņu, pirmās nepieciešamības preces noteikti būs dezinfekcijas līdzekļi un plāksteri, lai nodrošinātu brūču apstrādi, kā arī izvairītos no infekcijas iekļūšanas. Ja plānota atpūta ūdens tuvumā, tai skaitā peldēšanās, labāk izvēlēties ūdensdrošos plāksterus. "Vajag padomāt par aerosolu vai krēmu, kas dezinficē brūces un ādas bojājumus, mazina kairinājuma sajūtu, novērš sāpes, aizkavē mikroorganismu iekļūšanu brūcē un nodrošina optimālus apstākļus ādas sadzīšanai," iesaka farmaceite. 

Kādiem medikamentiem jābūt pa rokai?

Noteikti līdzi ņem līdzekļus pret galvassāpēm, kas satur paracetamolu vai ibuprofēnu. Jebkuri pretsāpju līdzekļi var lieti noderēt, jo nezini, kad var sākt sāpēt galva, zobs vai vēders. Festivālu ballītē tiek lietots arī alkohols, tāpēc tavs glābiņš var būt pretpaģiru preparāti. Noderēs arī tādi medikamenti kā aktīvā oglīte, diosmektīts vai tanīna albumināts, kas novērš sliktu dūšu, caureju vai vemšanu.

"Drošības labad aptieciņā vietu vajadzētu vienmēr paredzēt aktīvās ogles tabletēm, kas palīdz novērst simptomus, kuri saistīti ar pārtikas izraisītu saindēšanos, kas ir īpaši aktuāla karstā laikā," iesaka farmaceite.

Ar hroniskām kaitēm sirgstošos farmaceite aicina paņemt līdzi visus nepieciešamos medikamentus (insulīns, inhalators, antibiotikas, pretalerģijas zāles u.c.), lai ierodoties festivāla vietā, nebūtu situācija, ka zāles palikušas mājās un aptieka nav tuvumā. 

"Dodoties uz festivālu, pārliecinies vairākas reizes, ka tev ir līdzi visi tavai veselībai svarīgie recepšu medikamenti. Un par sliktu nenāks, ja laicīgi pierakstīsies pie sava ārsta," brīdina Apotheka farmaceite.

Un drošs sekss!

Festivāli ir laiks, kad cilvēki atpūšas un ir arī atvērti jauniem romantiskiem piedzīvojumiem, tāpēc līdzi esoša prezervatīvu paciņa vienmēr ir laba ideja. 

Tāpat nedrīkst piemirst par avārijas situāciju un avārijas kontracepciju. "Pats svarīgākais, kas jāatceras, – avārijas kontracepcija ir neregulāra metode, ko, konsultējoties ar ārstu, var izmantot tikai un vienīgi ārkārtas gadījumos. Tāpat jebkurā situācijā jārēķinās: lai arī šim kontracepcijas veidam ir salīdzinoši augsta efektivitāte, arī savlaicīgi iedzerta avārijas kontracepcija var nenostrādāt. Īpaši piesardzīgai jābūt, ja pēc tabletes ieņemšanas tuvāko trīs stundu laikā sākusies vemšana vai caureja – tādā gadījumā tablete var tikt izvadīta no organisma, vēl nepaspējot iedarboties," brīdina farmaceite.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu