VIDEO Kurš vainojams pie augstajām pārtikas cenām - ražotāji vai tirgotāji? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Veikals. Ilustratīvs foto.
Veikals. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā (LPTA) vēstīja, ka pārtikas cenas samazinātos straujāk, ja tajā iesaistītos visi ķēdes posmi. Bet kurš ir vainojams pie nepamatoti augstajām cenām? Kamēr veikali norāda uz ražotāju cenu pieaugumu, paši ražotāji pauduši sašutumu par uzcenojumiem veikalā. Piemēram, “Dobeles dzirnavnieks” atklāja, ka veikalnieku uzcenojumi var pārsniegt pat 200%, vēstīja TV3 ziņās.

Sabiedrībā plašas diskusijas raisījis jautājums par pārtikas produktu nepamatotu uzcenojumu.  SIA "Latvijas Tirgotāju savienības" ("LaTS") valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis vēstījis, ka preču piecenojums pārtikas precēm valstī tiek stingri kontrolēts. 

Tomēr vairāki eksperti ir norādījuši uz to, ka cenas veikalu plauktos ir nepamatoti augstas, un tas vairs neesot izskaidrojums ar tīri ekonomiskiem lielumiem.

Pārtikas tirgotāju asociācijas trešdien paziņoja, ka produktu cenas veikalos samazinātos straujāk, ja iesaistītos visi ķēdes posmi – no lauka līdz veikala plauktam. Tomēr paši ražotāji apgalvo, ka viņu produkcijai cenas nav pārmērīgi augušas un viņi pat esot saņēmuši pieprasījumus no uzņēmumiem paaugstināt savai produkcijai cenas.

Piemēram, “Dobeles dzirnavnieka” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils vēstīja, ka pēdējo reizi saviem produktiem cenas palielinājis pirms vairāk nekā gada. Viņš paudis nožēlu, ka uzņēmums spēris soli, lai noturētu savas produkcijas cenas nemainīgas, tomēr veikala plauktos viņu pūles redzēt nevarot.

Konkurences padome sākusi pārbaudi saistībā ar pārtikas preču uzcenojumu pamatotību un gada nogalē plāno nākt klajā ar pētījuma rezultātiem.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu