Traks bebrs ASV uzbrucis meitenei; tēvs zvēru piekāvis līdz nāvei (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bebrs
Bebrs Foto: Shutterstock

ASV pilsētā Geinsvilā izsludināta trakumsērgas trauksme pēc tam, kad ar trakumsērgu slims bebrs uzbruka bērnam. Meitenītes tēvs slimo dzīvnieku notvēra un nogalināja.

Incidents norisinājās sestdienas pēcpusdienā, kad meitenīte peldējās vietējā ezerā. Bebrs esot bijis pamatīgs – varbūt pat 25 kilogramus smags, vēstīts izdevumā “Newsweek”.

Par spīti tā lielumam, meitenītes tēvs pamanījās bebru noslānīt līdz nāvei. Vēlāk bebra līķis tika nogādāts laboratorijā, kur tika noskaidrots, ka bebrs bija slims ar trakumsērgu.

Trakumsērga ir akūta infekcijas slimība, kas tiek pārnēsāta ar slimu dzīvnieku siekalām. Infekcija skar zīdītāju smadzenes un centrālo nervu sistēmu, izraisot progresējošu iekaisumu un beigu beigās nāvi.

Kad infekcija nokļuvusi smadzenēs, tā skar noteiktus receptorus, kuriem ir nozīmīga loma dzīvnieka uzvedības kontrolēšanā.

Cilvēki, kuri ir inficējušies, parasti jūt trauksmi, apjukumu, daļēju paralīzi, halucinācijas un slimības galējā fāzē – bailes no ūdens.

Dzīvniekiem savukārt slimība liek kļūt agresīviem, padarot tos par niknām, bezbailīgām košanas mašīnām. Tas ir mehānisms, kas slimībai ļauj izplatīties tālāk.

ASV ik gadu tiek reģistrēti aptuveni 5000 dzīvnieku trakumsērgas gadījumi, tomēr cilvēki ar šo slimību saslimst ļoti reti. Tiesa, visā pasaulē ik gadu no šīs slimības nomirst vismaz 59 tūkstoši cilvēku. 95% no tiem – Āfrikā un Āzijā.

Džordžijas štatā kaķi un suņi ir obligāti jāvakcinē pret trakumsērgu. Pašlaik Geinsvilā ir izsludināta trauksme, cilvēkiem iesaka nekontaktēties ar dzīvniekiem un ziņot, ja redzēts, ka dzīvnieks uzvedas neparasti.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu