Izpildīti pēdējie priekšnosacījumi "Gaso" pārdošanas darījumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo. Foto: Ieva Lūka/LETA

Atbilstoši līgumam AS "Latvijas gāze" pirmdien, 17. jūlijā izpildījusi pēdējos priekšnosacījumus meitasuzņēmuma AS "Gaso" pārdošanas darījuma pabeigšanai un attiecīgi Latvijas Komercreģistrā ir reģistrēta īpašumtiesību maiņa, par "Gaso" 100% kapitāldaļu turētāju kļūstot Igaunijas AS "Eesti Gaas", liecina "Latvijas gāzes" paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

"Gaso" ir Latvijā vienīgais dabasgāzes sadales operators un tā darbība ir neatkarīga no "Latvijas gāzes" un īpašumtiesību maiņa neietekmēs uzņēmumu pakalpojumu sniegšanu "Latvijas gāze" klientiem.

"Latvijas gāzes" 2023.gada pirmā ceturkšņa finanšu pārskatā ietilpstošajā bilancē ieguldījums "Gaso" tika iekļauts apgrozāmo līdzekļu sastāvā 122 miljonu eiro vērtībā, bet "Latvijas gāzes" pašu kapitāls 2023.gada 31.martā veidoja 319 miljonus eiro. Noslēdzoties darījumam, "Latvijas gāze" ir saņēmusi samaksu, kas atbilst ieguldījuma uzskaites vērtībai.

"Latvijas gāze" apliecina, ka starp to un "Gaso" nav spēkā esošu būtisku līgumu kā arī nav tādu tiesas vai arbitrāžas procesu, kas var būtiski ietekmēt šīs kapitālsabiedrības komercdarbību.

Uzņēmuma valde norāda, ka savlaicīga darījuma pabeigšana ļauj "Latvijas gāzei" atbildīgi gatavoties jaunajai 2023./2024.gada apkures sezonai un 2023.gada 27.jūlijā izsludinātajā akcionāru sapulcē lemt par kapitāla atgriešanu akcionāriem.

Jau ziņots, ka "Latvijas gāze" aprīļa vidū parakstīja galīgo vienošanos par "Gaso" pārdošanu "Eesti Gaas". Aprīļa beigās "Eesti Gaas" paziņoja, ka vērsusies ar iesniegumu arī Ministru kabinetā par atļauju no "Latvijas gāzes" iegādāties "Gaso", jo "Gaso" ir nacionālajai drošībai nozīmīga komercsabiedrība.

"Latvijas gāze" šogad sāka "Gaso" pārdošanas procesu, jo atbilstoši spēkā esošajam regulējumam "Gaso" nevar pārvaldīt Krievijas vai Baltkrievijas akcionāri, taču "Latvijas gāzei" ir Krievijas valsti pārstāvoši akcionāri.

Jūnija beigās Konkurences padome (KP) atļāva "Eesti Gaas" iegūt izšķirošu ietekmi pār "Gaso". KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc atļāvusi darījuma īstenošanu.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

"Latvijas gāze" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" norāda, ka "Eesti Gaas" ir saņēmusi KP un arī Latvijas valdības atļauju iegādāties "Gaso". Šī darījuma izmaksas pārsniedz 120 miljonus eiro.

"Gaso" ieņēmumi pagājušajā gadā bija 52,46 miljoni eiro, kas ir par 11,3% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 1,751 miljona eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš.

"Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" izveidota 2017.gada nogalē, nodalot "Latvijas gāzes" sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Gaso" vienīgais akcionārs ir "Latvijas gāze". Savukārt "Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), fonds "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

Vienlaikus "Eesti Gaas" vienīgais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānija "Infortar", kura pieder Igaunijas uzņēmējiem Ainam Hanšmitam, Ennam Pantam un Kalevam Jervelillam.

"Infortar" darbojas piecās valstīs, un uzņēmuma galvenās darbības jomas ir enerģētika, kravu pārvadājumi un nekustamais īpašums. "Infortar" bilances apjoms sasniedz 1,1 miljardu eiro. "Infortar" koncernā ietilpst kopumā 47 uzņēmumi, tostarp "Infortar" pieder 41% "Tallink Grupp", 100% "Eesti Gaas", kā arī daudzveidīgs nekustamo īpašumu portfelis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu