Šajā jaunajā ģeopolitisko satricinājumu laikmetā uzņēmējdarbības līderi, politiķi, politikas veidotāji un akadēmisko aprindu pārstāvji prognozē vēl sadrumstalotāku un daudzpolārāku pasaules kārtību, un daudzi paredz īpaši būtiskas pārmaiņas starptautiskajā monetārajā sistēmā.

Amerikas pandēmijas politika un plašāka reakcija uz Krievijas karu pret Ukrainu ir izraisījusi plašas spekulācijas par ASV dolāra hegemonijas nākotni, un, lai gan brīdinājumi par ASV dolāra aptumsumu nav nekas jauns, daži komentētāji uzskata, ka šoreiz situācija ir atšķirīga.

Tiesa, augstā inflācija, pieaugošais ASV valsts parāds un citas svarīgas norises notiek stratēģiskā vidē, kas arvien vairāk atgādina Auksto karu. Visspilgtākā paralēle ir lielvaru sāncensības atgriešanās un politikas veidotāju rūpes par drošību, kas kļūst arvien svarīgākas par ekonomisko efektivitāti. Taču, lai gan drošības jautājumu izvirzīšana priekšplānā nepārprotami maina atsevišķas alianses un ekonomiskās attiecības, maz ticams, ka šīs pārmaiņas tuvākajā nākotnē radīs daudzpolāru valūtas sistēmu.

Lielākā problēma, kas saistīta ar apgalvojumiem par sadrumstalotību un nenovēršamu virzību uz daudzpolaritāti, ir to neprecizitāte. Termins "daudzpolaritāte" reti tiek precīzi definēts, un pat tad, kad tas tiek definēts, tas tiek lietots nepareizi. Turklāt nevajadzētu pieņemt, ka sašķeltāku pasauli automātiski nomainīs daudzpolārāka pasaule, īpaši attiecībā uz rezerves valūtām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X