Finanšu sistēma ir stabila, saka nozares pārstāve

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.
Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā banku kredītportfeļa kvalitāte joprojām ir laba, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

"Kredītportfeļa kvalitāte ir saglabājusies laba, finanšu sistēma ir stabila," teica asociācijas vadītāja.

Runājot par augošo aizdevumu likmju ietekmi uz izsniegto kredītu atmaksu, Bajāre norādīja, ka brīdī, kad banka izsniedz kredītu, tā riska modeļos iekļauj varbūtēju aizdevuma likmes kāpumu. "Neviena saprātīgi domājoša banka nepieņēma, īpaši runājot par hipotekāro kreditēšanu, ka visā kredīta ciklā likmes saglabāsies nulles līmenī, un kredītņēmēja kredītspēja tika rēķināta ar zināmu likmju diapazonu," viņa sacīja.

Tāpat Bajāre atzīmēja, ka inflācijai ir milzīga ietekme, taču cilvēki ir varējuši pārstrukturēt izdevumus. "Zināmā mērā talkā nāca arī tas, ka Covid-19 laikā palielinājās uzkrājumu apjoms, jo cilvēkiem bija ļoti ierobežotas iespējas tērēt līdzekļus," piebilda asociācijas vadītāja.

Viņa arī norādīja, ka Latvijā kreditēšana nav apstājusies, cilvēki iegādājas īpašumus un to darīs arī rīt, parīt un pēc mēneša, tāpat uzņēmumiem ir interese par aizdevumiem arī pie esošajām likmēm.

"Jāatzīst godīgi, ka situācija, kad mums bija nulle vai negatīvas likmes, nav norma. Likmēm vidējā un ilgtermiņā ir jābūt pozitīvām, varbūt nav jābūt 5%, bet ir jābūt pozitīvām," sacīja Bajāre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu