Bavārija apstrīdējusi Vācijas finanšu izlīdzināšanas sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Minhene
Minhene Foto: Pixaby

Bavārijas valdība Vācijas Konstitucionālajā tiesā apstrīdējusi finanšu izlīdzināšanas kārtību starp Vācijas federālajām zemēm, nodēvējot to par "antikonstitucionālu".

Saskaņā ar likumu Vācijas nabadzīgākās zemes saņem papildu finansējumu uz tādu bagātāko zemju kā Bavārija rēķina, lai tādējādi visiem valsts pilsoņiem nodrošinātu vienādu dzīves līmeni.

"Panākt risinājumu sarunu ceļā starp zemēm ir vienkārši bezcerīgi, jo zemes donori ir ne vairāk kā piecas, bet zemju saņēmēju ir vismaz 11," sarunā ar aģentūru DPA norādījis Bavārijas finanšu ministrs Alberts Fīrakers.

2022.gadā šādā veidā tika pārdalīti aptuveni 18,5 miljardi eiro, no kuriem gandrīz 9,9 miljardus, tas ir, vairāk nekā pusi sastādīja Bavārijas iemaksas izlīdzināšanas fondā.

Saskaņā ar Vācijas finanšu ministrijas datiem vēl gandrīz 4,5 miljardus eiro fondā iemaksāja Bādene-Virtemberga, bet 3,25 miljardus - Hesene.

Maksājumus no izlīdzināšanas fonda saņem 11 zemes, starp kurām vislielākais labuma guvējs ir Berlīne, kas pērn saņēma 3,6 miljardus eiro.

"Mēs, Bavārijā, daļu no pašreizējās finanšu izlīdzināšanas sistēmas uzskatām par antikonstitucionālu," uzsvēris Fīrakers.

Konstitucionālajā tiesā Minhene vērsusies tikai dažus mēnešus pirms oktobrī gaidāmajām Bavārijas landtāga vēlēšanām, un opozīcijā esošās partijas apgalvo, kas tas esot vienīgi priekšvēlēšanu triks.

2013.gadā Bavārija kopā ar Heseni jau apstrīdēja tiesā iepriekšējo finanšu izlīdzināšanas sistēmu.

Arī toreiz tas notika neilgi pirms Bavārijas vēlēšanām. 2017.gadā prasība tika atsaukta, jo finanšu izlīdzināšanas kārtība tika pārskatīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu