Tirgotāju asociācijas prezidents norādījis, ka pārtikas preču piecenojumu tirgus ekonomikā regulēt nedrīkst (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs
Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Tirgus ekonomikā nevar regulēt pārtikas preču piecenojumu, līdz ar to situāciju iespējams atrisināt divos veidos - pircējs var izvēlēties citu veikalu vai tirgotājiem jāpiemēro virspeļņas nodoklis, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norādīja, ka LTA trešdien, 26. jūlijā, tikās ar Konkurences padomi (KP), lai pārrunātu pēdējā laika diskusijas par piecenojumiem dažādām precēm un dažādos veikalu tīklos.

Tirgotāju asociācija vienojusies par pētījuma metodikas risinājumiem, kas atvieglos piecenojuma struktūras aprēķinu, it sevišķi mazajos uzņēmumos, tādējādi ietaupot līdz 20 000 eiro aprēķinu veikšanā.

Danusēvičs skaidroja, ka cenu līmeni dažādos veikalos nosaka veikala attīstības fāze, proti tas, vai kompānija vēl investē vai investīcijas jau atgūtas, kā arī piedāvāto preču kvalitāte un servisa līmenis, tostarp apkalpošanas vide un preču atlase.

"Skaidrs, ka "Sky" vai "MC2" būtiski atšķirsies cenās no "Maxima"," sacīja LTA vadītājs, piebilstot, ka vienlaikus pārdomas raisa vienādu preču būtiskās cenu atšķirības dažādos veikalos, piemēram, vietējā ražotāja prece, kas piegādāta veikalam par trim eiro, "LaTS" veikalā maksā četrus eiro, "TOP!" veikalā piecus eiro, bet "Rimi" - 6,5 eiro.

"Tomēr jāatceras, ka piecenojumus regulēt tirgus ekonomikā nevar," sacīja LTA vadītājs, piebilstot, ka situāciju var atrisināt divos veidos - pircējam izvēloties citu veikalu vai tirgotājiem piemērojot virspeļņas nodokli.

Danusēvičs uzsvēra, ka ir svarīgi, lai KP pētījums par piecenojumiem pārtikas aprites ķēdē tiktu izmantots saprātīgi, politiķiem izdarot pareizus secinājumus, kā ierobežot pārmērīgu piecenojumu vietējo ražotāju precēm, vienlaikus, neizjaucot piecenojuma proporcijas starp preču grupām.

"Ja šobrīd, piemēram, miltu izstrādājumiem ir 45% piecenojums, bet pienam un maizei - līdz 25%, tad, pieprasot samazinājumu miltu izstrādājumiem, nāksies palielināt pārcenojumu pienam un maizei," skaidroja Danusēvičs.

Zemkopības ministrija (ZM) ir aicinājusi KP veikt tirgus uzraudzību par pārtikas produktu cenas veidošanos pārtikas piegādes ķēdē, lai identificētu iespējamās problēmas, kas varētu negatīvi ietekmēt godīgu konkurenci starp uzņēmumiem. Uzraudzības rezultāti būs pieejami šā gada beigās.

LTA dibināta 1912.gadā, bet tās darbība atjaunota 1994.gadā. Pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu