Nesen Viļņā notikušais NATO samits noslēdzās ar solījumu uzņemt Ukrainu, tiklīdz beigsies tās karš ar Krieviju. Lai gan ieguvumi no Ukrainas pievienošanās aliansei ir skaidri noteikti un lielākā daļa NATO valstu uzskata Ukrainu par potenciālu NATO dalībvalsti, vienprātība par šīs valsts tūlītēju pievienošanos joprojām nav panākta.

Taču Ukraina un NATO esošās dalībvalstis nav vienīgās potenciālās ieguvējas no Ukrainas dalības NATO. Pat Krievijai, kas iebruka Ukrainā, aizbildinādamās ar alianses paplašināšanās nepieļaušanu, ir daudz ieguvumu no šīs perspektīvas. Ukrainas iestāšanās NATO ļautu Krievijai tērēt mazāk resursu munīcijas ražošanai un uzkrāšanai. Lai arī Kremļa apsēstība ar Krievijas impērijas atjaunošanu nepazudīs vienas dienas laikā, tās ietekme lēmumu pieņemšanā varētu samazināties. Līdzīgi kā tas notika Somijas nesenās pievienošanās gadījumā, tiklīdz Ukrainas iestāšanās būs jau noticis fakts, tas vairs nebūs strīdus jautājums.

Lai gan Ukrainas pievienošanās NATO būtu slikta ziņa Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un viņa sabiedrotajiem, tā varētu sniegt ievērojamus ieguvumus Krievijas iedzīvotājiem. Tā kā sapnis par impērijas atjaunošanu ir teju izzudis, nākamajiem Krievijas līderiem būtu arvien grūtāk izmantot revanšistisku un izolacionistisku retoriku, lai nostiprinātu varu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X