Sociālajam tīklam “TikTok” ir saikne ar Ķīnas varasiestādēm, un tieši tādēļ daudz tiek runāts par datu drošības riskiem. Tomēr “TikTok” nav vienīgā plaši izplatītā lietotne, kurai nevar uzticēties. “15min.lt” pētīja, kurām populārām lietotnēm ir problēmas ar personas datu aizsardzību.

Vairāku valstu valdību pārstāvjiem jau ir aizliegts izmantot “TikTok”, ņemot vērā lietotnes īpašnieku saites ar Ķīnu un nesaprotamo datu aizsardzības politiku, kas faktiski ļauj Ķīnas valdībai piekļūt lietotāju datiem.

Eksperti gan norāda, ka katram cilvēkam pašam, kurš lieto internetu un lejupielādē dažādas lietotnes, ir jāizvērtē to, kādus datus uzrādīt, jo tie var nonākt trešajām personām. Parasti lietotāju dati tiek izmantoti reklāmu piedāvājumiem, ņemot vērā lietotāja dzimumu, vecumu vai atrašanās vietu.

Ir arī lietotnes, kuras ievāc datus, lai uzlabotu savu darbību, bet dažkārt lietotnes personas datus nodod trešajām personām, kas datus (tīši vai netīši) var nopludināt. Tieši tādēļ, pirms sākt lietot jaunu lietotni, ir vērts papētīt, kas ir lietotnes veidotājs – cik zināms tas ir lietotņu tirgū, kādas ir populārākās tā lietotnes un reitingi.

Viedtālruņu lietotājiem jāatceras, ka lietotnes ļoti svarīgi lejupielādēt no uzticama resursa – “Android” lietotājiem tas ir “Google Play” un “iOS” lietotājiem – “AppStore”.

“Šīs platformas sniedz visus nepieciešamos rīkus, kas ļauj izvērtēt konkrētās lietotnes uzticamību – ir lietotāju reitingi, atsauksmes, kā arī informācija par lietotnes izstrādātāju,” norāda Lietuvas “Tele2” produktu menedžeris Donāts Drackis.

Ja lietotne jau ir lejupielādēta un instalēta, ir ļoti svarīgi kritiski pieiet atļaujām, ko prasa lietotne. Ja foto uzlabošanas lietotne pieprasa piekļuvi mikrofonam vai kontaktiem, tas jau ir visai aizdomīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X