Vairākās Latvijas pašvaldībās samazināsies siltumenerģijas tarifi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

No šodienas Jēkabpilī, Valmierā, Saldū, Baložos, Ozolniekos, Tukumā un Džūkstes, Sēmes, Slampes, Tumes, Vienības un Pūres ciemā, Koknesē, kā arī Ropažu, Silakroga, Mucenieku, Zaķumuižas, Ezeres, Namiķu un Pampāļu ciemā samazināsies siltumenerģijas tarifs, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SIA "Jēkabpils siltums" siltumenerģijas tarifs Jēkabpilī samazināsies par 14,5% un būs 78,14 eiro par megavatstundu (MWh). Tarifa izmaiņas saistītas ar dabasgāzes un iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumu, kā arī pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņām.

SIA "Vilkme" siltumenerģijas tarifs četros Ropažu novada ciemos - Ropažos, Silakrogā, Muceniekos un Zaķumuižā - samazināsies par 18-25,4%. Tarifu izmaiņas minētajos ciemos saistītas ar kurināma - dabasgāzes - cenas samazināšanos. Visu nepieciešamo siltumenerģiju "Vilkme" saražo pati.

Tostarp Ropažos jaunais tarifs būs 97,88 eiro par MWh, kas ir par 25,4% mazāk, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo tarifu, Silakrogā - 98,98 eiro par MWh, kas ir par 18% mazāk, Muceniekos - 98,52 eiro par MWh, kas ir par 24,6% mazāk, bet Zaķumuižā - 100,12 eiro par MWh, kas ir par 23,2% mazāk.

SIA "Valmieras ūdens" siltumenerģijas tarifs Valmierā samazināsies par 3,1% un būs 71,31 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņām.

Komersanta tarifā iekļautās iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām. "Valmieras ūdens" siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem, tostarp arī no AS "Valmieras piens", kam siltumenerģijas ražošanas tarifs no 1.augusta samazināsies par 16,7% saistībā ar kurināmā (dabasgāzes) cenas samazinājumu.

SIA "Baložu komunālā saimniecība" siltumenerģijas tarifs Baložos samazināsies par 31,5% un būs 100,14 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifa izmaiņas saistītas ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu.

Komersants siltumenerģiju iepērk no siltumenerģijas ražotāja SIA "Baložu siltums", kam no 1.augusta ražošanas tarifs samazināsies par 32,1% saistībā ar kurināmā (dabasgāzes un šķeldas) cenu izmaiņām.

SIA "Ozolnieku KSDU" siltumenerģijas tarifs Ozolniekos samazināsies par 6,2% un būs 74,07 eiro par MWh. Komersants Ozolnieku ciemā siltumenerģijas ražošanai kā kurināmo izmanto šķeldu (67,9% īpatsvars) un dabasgāzi (32,1% īpatsvars). Tarifa izmaiņas saistītas ar kurināmā (dabasgāzes) izmaksu samazinājumu.

SIA "Saldus komunālserviss" siltumenerģijas tarifs Saldū, Ezeres, Namiķu un Pampāļu ciemā samazināsies par 11% un būs 109,66 eiro par MWh. Tarifa izmaiņas saistītas ar kurināmā (dabasgāzes un šķeldas) un iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņām.

Tukuma pilsētā, kā arī Džūkstes, Sēmes, Slampes, Tumes, Vienības un Pūres ciemā, siltumenerģijas tarifs no 1.augusta būs 69,27 eiro par MWh, kas ir par 5,6% zemāks nekā pašreiz. SIA "Tukuma siltums" 63,3% nepieciešamās siltumenerģijas plāno saražot deviņās katlumājās (trijās Tukuma un sešās apkārtējo ciemu katlumājās), kurās kā kurināmo izmanto šķeldu un granulas (Smārdes ielas Tukumā katlumājā), bet 36,7% no kopējā apjoma plāno iepirkt no SIA "Tukums DH".

Vienlaikus, ņemot vērā, ka komersantam iespējamas kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņas, SPRK no jauna piešķīrusi atļauju komersantam pašam noteikt siltumenerģijas tarifus, tādējādi ļaujot savlaicīgi reaģēt uz kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām, nosakot tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, kā arī, ja komersantam izveidojušies neparedzētie izdevumi vai ieņēmumi.

Savukārt SIA "Kokneses komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifs būs 66,05 eiro par MWh, kas ir par 16% mazāk nekā līdz šim. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar iepirktā kurināmā (dabasgāzes un šķeldas) cenas samazināšanos, konkursa kārtībā noslēdzot jaunus līgumus par kurināmā iegādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu