Iedomājieties – atverat “Instagram” un tur ģimenes foto, kurā redzami trīs bērni. Pirmajā acu uzmetienā – nekas īpašs. Vienkāršs ģimenes foto, ko publicējis tēvs. Vecāko meitu sejas ir aizsegtas ar emocijzīmēm, bet jaunākā bērna - zīdaiņa sejiņa nav aizsegta.

Citreiz gan vecāki dara tā, ka tiek slēptas tieši mazāko bērnu sejiņas.

Šis foto, par ko tiek runāts, ir “Meta” ģenerāldirektora Marka Zakerberga publicētais ieraksts “Instagram”. Zem 39 gadus vecā miljardiera publikācijas izvērsta diskusija par to, kādēļ Zakerbergs slēpj savu septiņus un deviņus gadus veco meitu sejas.

Zakerbergs kā neviens cits saprot, kā viena neapdomīga publikācija sociālajos tīklos var ietekmēt bērna nākotni. Lielākā daļa vecāku visā pasaulē nemaz neaizdomājas par to, ka publicējot savu bērnu fotogrāfijas, viņi uzsāk bērnu digitālo nospiedumu.

Vidēji piecgadīgam bērnam ir ap 1500 fotogrāfiju, kuras vecāki bez bērna piekrišanas publicējuši internetā. Tas nozīmē, ka bērni var kļūt par sava veida izsekošanas objektu internetā, un vecāki par to neaizdomājas.

Aktīvajā tehnoloģiju attīstības laikā, it īpaši, runājot jau par mākslīgo intelektu, neapdomīgu publikāciju sekas var būt pat traģiskas, bet kopumā – tās pārkāpj bērna privātumu. Bērni, kuru fotogrāfijas tiek publicētas internetā, var kļūt par datu aizsardzības neievērošanas upuri – viņu fotogrāfijas un tēli var tikt izmantoti pat mākslīgā intelekta pornogrāfijas radīšanai.

Katrai jūsu publicētajai fotogrāfijai ir nozīme

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X