Vēja parku izbūvei izsolē piedāvās 38 valsts mežu teritorijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēja turbīnas. Ilustratīvs attēls.
Vēja turbīnas. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vēja parku attīstībai izsolē piedāvās 38 valsts mežu teritorijas, vēstīja uzņēmuma pārstāvji.

Kā liecina izsoles nolikums, kopumā 38 daļās tiks izsolīti 157 777 hektāri valsts meža zemes. Izsoles objekta sākumcena ir nulle eiro, bet izsoles solis - pieci eiro.

Apbūves tiesības līguma termiņš ir 30 gadi.

Izsole notiks elektroniski no 22.novembra plkst.13 līdz 22.decembra plkst.13.

Kā norāda LVM, lai piedalītos apbūves tiesību izsolē, pretendentiem pieteikumi jāiesniedz līdz 6.novembrim. Izsoles noteikumi un apbūves tiesību līguma projekts pieejams LVM mājaslapā.

Vienlaikus LVM aicina potenciālos izsoles dalībniekus uz informatīvo sanāksmi, kas notiks 7.septembrī plkst.13 LVM Zemgales reģiona klientu centrā Jelgavā, Loka maģistrālē. Sanāksmes laikā LVM izskaidros izsoles procedūru, iepazīstinās ar izsoles dokumentāciju un atbildēs uz jautājumiem.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka vēja parki LVM zemēs netiks ierīkoti tuvāk par 800 metriem no pilsētām, ciemiem un dzīvojamām un publiskām ēkām, kā arī dabas aizsardzības teritorijās, kur vēja parku būvniecība nav savietojama ar normatīvajiem aktiem.

Tāpat vēja parki LVM zemēs netiks būvēti iedzīvotāju rekreācijai nozīmīgās meža teritorijās un vietās, kur atrodas kultūras pieminekļi, kā arī teritorijās, kur meža zemju apsaimniekošanas mērķis ir dabas aizsardzība un LVM ir papildus noteikusi aizsardzību saglabājamām vides vērtībām.

Uzņēmumā atzīmē, ka, palielinot atjaunīgās enerģijas ražošanas apjomu, Latvija stiprina valsts enerģētisko neatkarību. Turklāt, paredzot iespēju meža zemēs izvietot vēja turbīnas, tiek radīti priekšnosacījumi un iespējas komersantiem iesaistīties vēja parku projektos publiskās zemēs.

LVM paredz, ka komersantu iesaiste nodrošinās būtisku vēja parku jaudu pieaugumu tuvāko 10 gadu laikā, palielinot kopējo Latvijā saražotās elektroenerģijas apjomu.

Jau ziņots, ka LVM pērn strādāja ar 566,612 miljonu eiro apgrozījumu un 242,193 miljonu eiro peļņu.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu