Asociācija rosina zālēm samazināt PVN un noteikt līdzmaksājumu griestus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai uzlabotu medikamentu pieejamību Latvijā, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija piedāvā četrus variantus situācijas uzlabošanai, tostarp pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu medikamentiem un līdzmaksājumu griestu noteikšanu.

Asociācijā atzīmē: kamēr Latvijas iedzīvotāji slīgst bezgalīgos valsts solījumos par zāļu pieejamības uzlabošanu, Igaunijas iedzīvotājiem jau ilgu laiku noteikti gada zāļu līdzmaksājumu griesti 100 eiro apmērā, bet cilvēkiem pēc 63 gadu vecuma valsts medikamentus kompensē 90% apmērā.

Savukārt Lietuvā seniori pēc 75 gadu vecuma, ar zemākiem ienākumiem, par medikamentiem nemaksā nemaz.

"Jau ilgus gadus Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas galvenais uzdevums ir bijis sekmēt farmācijas nozares un farmāciju reglamentējošās likumdošanas attīstību. Esam iestājušies par medikamentu pieejamības uzlabošanos, kā arī iedzīvotājiem sniegto veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes celšanu. Ilgstošās diskusijās ar valdību esam runājuši par dažādiem modeļiem, kas palīdzētu sasniegt vēlamos rezultātus un pārtrauktu situāciju, kurā Latvijā ir patērētājiem nelabvēlīgākais zāļu cenu veidošanas mehānisms Baltijas valstīs. Diemžēl sarunas un solījumi nav vainagojušies ar lieliem panākumiem," atzīst asociācijas valdes priekšsēdētājs Egils Einārs Jurševics.

Tādēļ Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija iezīmējusi četrus scenārijus situācijas uzlabošanai, kuru īstenošana nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpes pieejamību Latvijas iedzīvotājiem:

  1. PVN likmes recepšu zālēm samazināšana no 12% uz 5%, par ko šobrīd jau plaši diskutē valdība. Asociācijas ieskatā šī scenārija īstenošana uzlabos zāļu pieejamību tiem cilvēkiem, kuri zāles ikdienā lieto biežāk, bet kuru finansiālā rocība mēdz ierobežot to patēriņu, – senioriem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām;
  2. Atvieglojot zāļu iegādi, sekot ārvalstu piemēriem un noteikt pacientu gada līdzmaksājumu griestus 250 eiro apmērā. Sasniedzot šo summu, pārējie līdzmaksājumi tiek segti no valsts puses;
  3. Noteikt vienādas cenas kompensējamiem un nekompensējamiem medikamentiem. Tādējādi tiks veicināta atteikšanās no pārspīlētiem uzcenojumiem nekompensējamiem medikamentiem.
  4. Paplašināt pieejamo kompensējamo zāļu loku, tajā skaitā, iekļaujot kompensējamo zāļu sarakstā jaunus inovatīvos medikamentus. Lai arī tas prasītu palielināt atvēlēto finansējumu kompensējamajiem medikamentiem, tas būtiski samazinātu līdzmaksājumus plašākam pacientu lokam.

Asociācija uzsver, ka, ieviešot šos punktus likumdošanā, tiktu uzlabota iedzīvotāju iespēja saņemt pamata veselības aprūpi, neatpaliekot no Baltijas kaimiņvalstīm. "Tikai pārdomāta, ilgtermiņā balstītu lēmumu pieņemšana spēs atrisināt esošās problēmas un sekmēt veselības nozares attīstību, nevis tās slīgšanu regresā."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu